Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitóbeszédet mondott a PREGA 2024 Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállításon, amely az Agroinform Média Kft. szervezésében valósult meg 2024. február 06-08. között.

A PREGA Konferenciát 2015-ben indította el az Agroinform Média Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége. Azóta több mint 1000 fős rendezvényé nőtte ki magát, a megjelenő agrárvállalkozások éves árbevétele pedig meghaladja a 230 milliárd forintot.

A rendezvény első napját Fábián Gergely államtitkár úr nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a Neumann Technológiai Platformon keresztül igyekszik a megfelelő technológia hátteret, technológiai megoldásokat biztosítani, valamint olyan logisztikai stratégiát kialakítani, amely implementálható megoldást jelent az agráriumban rejlő lehetőségekre és jelentkező kihívásokra, mind a precíziós gazdálkodás, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén egyaránt.

Külön kiemelte az Irinyi Terv keretében megvalósuló Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési programot, amelynek keretösszegét Magyarország Kormánya a támogatásra szakmailag érdemes pályázatok nagy számára való tekintettel 33 milliárd forintra emelte. Ezáltal 78 vállalkozás kaphat támogatást az élelmiszeripari termelői kapacitásának fejlesztésére, amely hozzájárul a hazai élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez.

Az Államtitkár beszélt még továbbá olyan Nemzetgazdasági Minisztérium és Neumann Technológiai Platform által koordinált projektekről, mint az Agrár Európai Digitális Innovációs Központ (Agrár EDIH) projekt, a Magyarország Digitális Agrár Stratégia, valamint a Digitális Élelmiszeripari Stratégia.

A három napos konferencia alkalmával a résztvevők a szakmai előadások mellett 40 kiállítóval is találkozhattak, és megismerkedhettek a precíziós gazdálkodás technológiai újításaival, jelenlévő trendjeivel.

Államtitkár úr szívügyeként tekint az élelmiszeriparra, amely szoros értéklánci eleme az agráriumnak ezért a megnyitót követően egyéb elfoglaltságai mellett időt szakított a kiállítás megtekintésére és az hazai agrártechnológiai fejlesztések megismerésére is.