A Fiers Mechanika Kft. egy igazi, nemzetközi ipari együttműködésekre is kiterjedő technológiai innovációs újítással büszkélkedhet: sikeresen átadták az űriparnak gyártott első légkörfigyelő műholdalkatrészüket, amely a károsanyag-kibocsátásokat hivatott figyelni pályára állítását követően. Az ünnepélyes szalagátvágáson Szentgyörgyi Balázs a Neumann Technológia Platform ügyvezetője is részt vett. A projekt sikerének köszönhetően a kisvállalkozás hamarosan újabb szatellit elkészítésében működhet közre. A projekthez Magyarország Kormánya az Irinyi-terven keresztüli technológiaváltási támogatásával járult hozzá.  

A szabadbattyáni Fiers Mechanika Kft.  kis családi vállalkozásként indult 1980-ban.  Folyamatos fejlődésének köszönhetően mára a vállalkozás jelentős növekedést és sikereket is elkönyvelhet. Hároméves projekt előkészítő munkát követően, tavaly novemberben adták át és helyezték üzembe a japán Mazak cég gyártmányát a Versatech 140 szimultán óriás megmunkálóközpontot, amellyel Magyarországon egyedüliként extra vékony és nagy méretű alumíniumtartozékok gyártása is lehetővé vált. A kis súlyú, ugyanakkor rendkívül ellenálló alkatrészek az űripar számára is nélkülözhetetlenek, ezért is jelentős a Fires Mechanika innovációja ezen a területen 

A gépet 2023. novemberében adták át. Több mint két hónapig tartottak az összeszerelési munkálatok, melyek során japán és magyar mérnök-technikusok egymás munkáját támogatva működtek közre. A berendezés grandiózus méreteit jól szemlélteti, hogy tíz hatalmas kamion szállította Szabadbattyánba, miután Japánból Hollandiába érkezett vízi úton. A több mint 100 tonnás súlyú gépet speciálisan kialakított vasbetontalapra telepítették.  

Ezen fejlesztés a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósulhatott meg az Irinyi-terv, vagyis a 2016 óta működő iparstratégiai támogatás keretében. Ennek célja, hogy vissza nem térítendő támogatások biztosításával segítse Magyarország Kormányának a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek fejlesztését és piacra vitelét. A megítélt összegeket a vállalkozások egyebek mellett kapacitás- és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonysági és megújuló energia használatát célzó beruházásra fordíthatják. 

Többek között az így beszerzett Mazak-gép tette lehetővé, hogy a 100 százalékban magyar tulajdonban álló Fiers Mechanikai Kft. nemrég átadhatta űripari megrendelőjének az elkészült légkörfigyelő műholdalkatrészt, amellyel a légkör szennyezettségét figyelik majd, várhatóan 2025 végétől. A bonyolult tervezési folyamatba két másik vállalatot, a CAD-CAM Solutions Kft.-t és a Tungaloy Hungary Kft. Magyarország csapatát vonták be; előbbi egy kisméretű protoalkatrész és a végleges technológiai kidolgozásban, míg utóbbi a megmunkálási idő csökkentése érdekében a szerszámozásban nyújtott támogatást.   

Jó hír az, hogy ezzel párhuzamosan az űripari megrendelő máris egy újabb műhold építésével bízta meg a szabadbattyáni Fiers Mechanikai Kft.-t, amely esetében a legnagyobb alkatrészek gyártásában nyújt segítséget a vállalkozás, és amely eszköz várhatóan néhány hónapon belül készül el, hogy csatlakozzon egy műhold alkatrészeként a körülöttünk keringő szatellitek táborához.