Elektronikus nyugták, okos önkiszolgáló kasszák és automata vagy távfelügyeleti boltok térhódítása és elterjedésük következményei. Többek közt ezekről a hazai kiskereskedelemre már rövidtávon is jelentős hatást gyakorló témákról kaphattak naprakész információkat azok, aki ellátogattak május 15-én a XI. Laurel Retail Konferenciára, Kecskemétre.

A rendezvényen nyitóbeszédében Bessenyei Attila a Laurel Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a konferencián olyan aktuális témákat járhatnak a résztvevők körül, mint a hazai kiskereskedelem jelene és jövője a kormányzat szemszögéből, hogy milyen változásokat hoz a szektornak az elektronikus nyugták közelgő bevezetése, mikor és milyen mértékben hódítják meg a magyar piacot a teljesen automata vagy épp a hibrid boltok, vagy milyen egyéb technológiai innovációk rendezhetik át a hazai üzletek világát. Beszédében hangsúlyozta, hogy az AI-alapú technológiák fejlesztése és használata továbbra is fókuszban van a kiskereskedelmi szektorban.

Az eseményen részt vett Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára is. Előadásában kifejtette, hogy a támogató szabályozási környezet megteremtése kiemelt fontosságú a minisztérium számára. Ezt az is mutatja, hogy zajlik a Neumann Technológiai Platform gondozásában működő technológia koalíciók bevonásával a Mesterséges Intelligencia stratégia felülvizsgálata, valamint a drón, 5G és blockchain stratégiák kidolgozása is folyamatban van. Ezek a technológiák jelentős hatással vannak a közel négyszáz-ezer főt foglalkoztató kiskereskedelemre és a digitális gazdaság fejlesztésére. A Magyar Kormány versenyképességi stratégiájának sikeréhez a digitalizáció az egyik legjelentősebb kulcs.