A Magyarországi Drón Koalíció a Technológiai és Ipari Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére alakult meg 2021. május 4-én.

Alapító tagjai között, amelyek száma meghaladja a hatvanat, minisztériumok, háttérintézmények és érdekképviseleti szervek, valamint akadémiai és iparági szereplők egyaránt megtalálhatók.

A szervezet koordinációs feladatait a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. látja el, az MDK működéséhez technológiai támogatást nyújt a Neumann János Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság.

A Magyarországi Drón Koalíció alapítóinak meggyőződése, hogy a pilóta nélküli légijárművek területén zajló élesedő nemzetközi versenyben határozott fellépésre van szükség a hazai vállalkozások és a technológia megerősítése érdekében. A Magyarországi Drón Koalíció alapvető célja, hogy közreműködjön a megfelelő jogszabályi keretrendszer kialakításában, és támogassa a pilóta nélküli légijárművek, illetve az azokon alapuló technológiák alkalmazási területén működő hazai vállalkozásokat, ipari szereplőket, hogy azok nemzetgazdasági szinten mérhető versenyképesség-növekedést érjenek el.