Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelkedő élelmiszeripari fejlesztéseket adott át, melynek során a Juice Products Zrt. kiskőrösi üzemét, valamint a TOLNATEJ tolna vármegyei Tejipari Zrt. szekszárdi üzemében megvalósult beruházásokat tekintette meg. A figyelemre méltó beruházásoknak köszönhetően Magyarország Kormánya jelentősen hozzájárul az élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez.

Első állomásán a családi tulajdonú Juice Products Zrt. telephelyét látogatta meg. A vállalkozás fő tevékenysége gyümölcslevek és gyümölcsvelők gyártása.

A vállalat az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében közel 500 millió forint összegű támogatásban részesült, amelyet többek között nagyobb hatékonyságú, high-tech automatizált és robotizált élelmiszeripari gépsorok beszerzésére fordítottak.

A Juice Products Zrt. helyi alapanyagokat vásárol, ezzel is támogatva a területen élő kis- és középvállalkozásokat, gazdákat, őstermelőket. Az államtitkár, Font Sándor parlamenti képviselővel és Domonyi Lászlóval, Kiskörös város polgármesterével közösen tekintette meg az új gépsorokat, elismeréssel adóztak a kiváló termékeknek és lenyűgöző fejlesztéseknek.

Következő állomásán Fábián Gergely a 100%-ban magyar tulajdonú TOLNATEJ Zrt. szekszárdi üzemét kereste fel. A vállalat Magyarország legnagyobb félkeménysajt-gyártó társasága, amelynek gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza. A vállalkozás a technológia és a Mesterséges Intelligencia alapú fejlesztéseknek köszönhetően az első szakaszban 30- majd a második fejlesztési szakaszban 50%-kal tudja növelni termelését a foglalkoztatotti létszám növelése nélkül.

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében elnyert támogatásból sok régen várt fejlesztés elérhetővé vált a TOLNATEJ Zrt. számára. Az közel 1,4 milliárd forintnyi támogatási összeget többek között ultrahangos sajtdaraboló, mélyhúzó csomagoló, vákuum csomagoló és pasztőröző berendezések beszerzésére fordították, ezenkívül egy 5 méter magas, a logisztikát jelentősen megkönnyítő raklap áthordó híd is kiépítésre került, ezzel is növelve versenyképességüket a hazai piacon. Az államtitkárt a látogatáson Berlinger Attila, Szekszárd Fidesz-KDNP polgármester jelöltje, Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere is elkísérte.

Fábián Gergely látogatása során hangsúlyozta,

„az élelmiszeripari fejlesztések különösen fontosak a vidéki területeken, segítségükkel, a nemzetgazdaság szempontjából jelentős változásokat érhetünk el. Kiemelte, a fejlesztések közvetlenül hozzájárulnak a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez és a térség gazdasági fellendüléshez, ami összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium 2024-re bejelentett versenyképességi stratégiájával.”

Kiemelte, hogy az élelmiszeripar a vidéki gazdaság egyik fő pillére, így a fejlesztések segítik a helyi vállalkozások versenyképességének növelését és a gazdasági diverzifikációt.

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) kiemelt szerepet játszik az élelmiszeripar technológiai fejlesztésében. A keretei között végrehajtott projektek számos megyét érintettek, és jelentős támogatást nyújtottak megannyi vállalkozásnak az ország különböző részein. A januárban meghirdetett program keretében az ország majd összes megyéjében összesen 76 projekt nyerte el a támogatást és 33 milliárd forintos támogatási összegből valósíthatja meg a fejlesztéseket. A kiemelkedő pályázatok nemcsak a vállalkozásokat és a foglalkoztatás növekedését segítik, hanem hozzájárulnak az országos gazdasági növekedéshez és a vidéki régiók fejlődéséhez is ezzel jobb lehetőségeket és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen.