A Figyelő és a Világgazdaság a Magyar Innovációs Szövetség szakmai partnerségével rendezte meg az idei Évadnyitó Innovációs Konferenciát, 2024. március 21-22. között. Az esemény „Hazai innovációs sikerek az űriparban” című kerekasztal-beszélgetésén részt vett Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevője volt Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára; dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő; Zentai István, a SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány kuratórium elnöke; és Pacher Tibor, a Puli Space Technologies Kft. ügyvezetője. A beszélgetés moderátori szerepét Hőnyi Gyula, a Mediaworks gazdasági divíziójának vezető szerkesztője töltötte be.

 

Szolnoki Szabolcs helyettes-államtitkár úr a beszélgetés során kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Neumann Technológiai Platform meghirdetett egy űripari konzultációt. A konzultációban a magyar vállalatokat érintő kihívásokat és szükségleteket kívánják megvizsgálni, amely a jövőbeli stratégiák kidolgozásában, valamint a szektor fejlesztésében nyújt segítséget. Hozzátette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium célja hazánk nemzetközi jelenlétének erősítése, valamint a nemzetközi szakkiállításokon való részvétel.

 

A kerekasztal-beszélgetés témái között szerepelt hazánk űrstratégiája is, amelynek célja az, hogy Magyarország hosszú távon aktív szereplője legyen globális szinten az űrszektornak, és egyes fejlesztési területeken regionális vezető szerepet töltsön be. Prioritás továbbá, hogy képzési rendszere révén biztosítsa a folyamatosan megújuló, több tudományágat is érintő tudással rendelkező szakemberek utánpótlását. A célok között szerepel az is, hogy több iparágra kiterjedő hatásával és a minőségi, magasan képzett munkaerő foglalkoztatásával az űrszektor hozzájáruljon a gazdaság versenyképességének növeléséhez.

 

Magyarország Kormánya 2020-ban deklarálta, hogy egy nemzeti űrhajós programot kíván indítani, amely létre is jött a Magyar Űrhajós Program (Hungarian to Orbit, HUNOR) néven. Ez azért egyedülálló lehetőség, mert az Európai Unió 22 tagállama közül Magyarország az első, amely egy nemzeti kutatóűrhajós-programban az Európai Űrügynökség (ESA) hivatalos partnereként tudja megvalósítani terveit.

 

Dr. Ferencz Orsolya a kerekasztal-beszélgetés során kiemelte, hogy a HUNOR Program keretében a négy űrhajósjelölt kiképzése hamarosan eléri a kiválasztás fázisát, amikor kiderül, hogy ki lesz az a két személy, akik az Egyesült Államokban folytathatják a tréninget, egyikőjük pedig majd a Nemzetközi Űrállomáson végezhet kutatómunkát.

Kategóriák: Űripar