Az Európai Bizottság az uniós országok digitális átállásának támogatására 2021-ben indította útjára a Digitális Európa Programot (DEP), amelynek keretében Európai Digitális Innovációs Központokat (European Digital Innovation Hubs – EDIH) hoztak létre. A hazánkban jelenleg működő három EDIH 2024. március 5-én mutatkozott be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

A rendezvényen nyitóbeszédet mondott Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte, hogy Magyarország célja a 7,5 milliárd eurós DEP költségvetéséből lakosságarányosan 2,2 százalékot elnyerni a hazai digitális projektekre. Továbbá elmondta, hogy a magyar EDIH-ek 1500 kis- és középvállalkozás (KKV) digitális érettség mérését végzik majd el, illetve 300 fő számára technikai képzést, valamint üzletfejlesztési és mérnöki tanácsadásokat biztosítsanak.

Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja a megnyitón elmondta, hogy az EDIH-ek hozzájárulnak a meglévő eredmények „szétterítéséhez” az iparban.

Az esemény keretében tartott „Mire van szükség itthon a KKV szektor hatékony digitális felzárkóztatásához?” című kerekasztal-beszélgetésen részt vett Dr. Vajda Viktor, a Neumann Technológiai Platform operatív ügyvezető-helyettese, aki hozzátette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeként működő Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. is bekapcsolódott partnerként az Adat-EDIH hálózat fejlesztésébe.

Az EDIH-ről

Az Európai Bizottság 2021-ben indította útjára a Digitális Európa programot, amelynek fő célkitűzése, hogy a digitális technológiákat elérhetővé tegye a vállalkozások, a közigazgatási szervek és az európai polgárok számára.

A program céljai között kiemelt helyen szerepel az úgynevezett Európai Digitális Innovációs Központok (EDIH) hálózatának létrehozása, amelyek segítik a KKV-k és a közintézmények digitalizációjának fejlődését és ehhez az EU 50 százalékos társfinanszírozást biztosít.

Az EDIH-k egyablakos ügyintézési pontok, amelyek a digitális technológiák, a mesterséges intelligencia, az adat, a szuperszámítógépek és a mezőgazdaság területén segítenek a KKV-knak, valamint a közszféra szervezeteinek a digitalizációban. Továbbá kulcsfontosságú szerepet kaphatnak az Európai Unió digitális évtized szakpolitikai programjának megvalósulásában, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a KKV-k 90 százaléka rendelkezzen legalább alapszintű digitális intenzitással.

A magyarországi EDIH-ek

Magyarországról az első fordulóban három, a másodikban pedig további kettő pályázat nyert támogatást, így végül öt EDIH kezdheti vagy kezdhette meg a működését, amelyek a nagy mennyiségű adatfeldolgozás, az agrártevékenységek digitalizációja, a szuperszámítógépek, a mesterséges intelligencia, valamint az üzletfejlesztést, a blockchain-megoldásokat, a fintechet, a kiberbiztonsági technológiákat és az edtechet magában foglaló „digital tech” területén folytatják a tevékenységüket.

Az öt magyar EDIH összesen 22,251 milliárd euró támogatást kapott az EU-tól az első hároméves ciklusra, ha pedig ebben a három évben a központok elérik az EU által meghatározott minőségi kritériumokat, akkor további két évnyi finanszírozásra válnak jogosulttá.

Öt innovációs központ segíti Magyarország digitális átállását:

  1. Az Adat-EDIH (Data European Digital Innovation Hub) elsősorban az egészségipar (egészségügy, élelmiszeripar) szereplőinek digitális átalakulásához nyújt széleskörű szakértelmet (szakértői tanácsadást, képzéseket), szolgáltatásokat az adatvagyon-gazdálkodás, adatmenedzsment terén.
  2. Az Agrár-EDIH (Agricultural European Digital Innovation Hub) szolgáltatásaival elősegíti a mezőgazdasági vállalkozások digitális transzformációját, az infokommunikációs technológiák alkalmazásának elterjedését, valamint az adatgyűjtésre és -elemzésre alapuló agrárszaktanácsadási, döntéstámogatási módszertanok és gyakorlatok fejlesztésével hozzájárul a hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodás megvalósításához.
  3. A hazai egyetemek, vállalkozásfejlesztési szervezetek és az IT-iparág vezető képviselői által létrehozott DigitalTech EDIH (DigitalTech European Digital Innovation Hub) alap, közép és haladó szinten kínál képzéseket és tanácsadási szolgáltatásokat üzletfejlesztés, blockchain, fintech, kiberbiztonság és edtech témában azzal a céllal, hogy a résztvevőket a saját szervezetük igényeinek megfelelő szakmai tudás megszerzésében segítse.
  4. A HPC-EDIH (High Performance Computing European Digital Innovation Hub) egy európai uniós kezdeményezés, amely az innovatív nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) használatát ösztönzi és támogatja a különböző iparágakban és kutatási területeken. Az HPC lehetővé teszi a számítógépes szimulációk és modellezések végrehajtását olyan adatmennyiségekkel, amelyek túl nagyok lennének a hagyományos számítógépek számára.
  5. Az MI-EDIH (Artificial Intelligence European Digital Innovation Hub) a Digitális Európa Program célkitűzéseivel összhangban, egyablakos megközelítéssel, széleskörben kínál szolgáltatásokat a kkv és az önkormányzati szektornak Magyarországon és az EU-ban mesterséges intelligencia területen, valamint támogatja az ügyfeleket a releváns technológiák bevezetésében és alkalmazásában.

A magyarországi EDIH-ek céljai:

  • 1500+ KKV digitális érettség mérésének elvégzése,
  • 650+ cég számára nyújt fejlesztési, technológia bevezetési és tesztelés, üzletfejlesztési tanácsadást,
  • 3000 fő technológiai képzését bonyolítja le.

Az EDIH-ek számtalan különböző módon fogják segíteni a hazai vállalkozásokat, többek között lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vállalatok kipróbálhassanak egy bizonyos technológiát, mielőtt beruháznának annak megvételébe, segítik a digitális készségek és képzések fejlesztését, támogatják a vállalkozásokat a beruházók megtalálásában és részt vállalnak a hálózatépítésben az innovációs ökoszisztéma kiépítésével.