Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédet tartott a Koreai Fejlesztési Intézet Gazdasági Innovációs Partnerségi Programjának (EIPP) 2024-es nyitószemináriumán, 2024. február 28-án. Az eseményen a Neumann Technológiai Platform képviseletében dr. Vajda Viktor ügyvezető-helyettes, valamint Személyi László projektvezető vettek részt.

Az EIPP egy szakpolitikai és technológiai konzultációs program, amelynek keretében Magyarország Európában elsőként lépett a partneri együttműködések sorába, ezáltal úttörőnek számít az Európai Unióban. A projekt célja a Koreai Köztársaság és a partnerország közötti gazdasági együttműködés erősítése, amely hozzájárul a partnerország fenntartható gazdasági fejlődéséhez.

Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár úr köszöntő beszédében örömmel számolt be arról, hogy a magyar külkereskedelmi politikának és a keleti nyitásnak köszönhetően Magyarország már számos kétoldalú együttműködési projektet és befektetési programot alakított ki az ázsiai országokban. Hozzátette, hogy 2016-ban a magyar befektetések volumene Dél-Koreában elérte a 453 millió eurót, valamint 2021-ben Dél-Korea volt hazánk legnagyobb befektetője, 1000 milliárd Forint, mintegy három milliárd dollár befektetéssel.

Dél-Korea és Magyarország 2022 januárjában állapodott meg egy komplex e-mobilitási program elindításáról. Ebben a kétoldalú együttműködésben a két ország közösen lép fel annak érdekében, hogy országunk sikeresen megfeleljen a közlekedési ágazat előtt álló kihívásoknak, köztük a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésnek.

A 2024-es nyitószemináriumot a Novotel Budapest Danube Hotelben azzal a céllal rendezték meg, hogy meghatározzák a projektek és a program folytatásának irányait a 2025 végére tervezett teljes befejezésig. Ennek során megvitatták az egyes különálló projektek hatáskörét és mérföldköveit.

Helyettes államtitkár úr beszédét követően Mr. Jong Won Kim, a Koreai Fejlesztési Intézet Magyarországra delegált EIPP Tanácsadója tartotta meg előadását „Overview of Electric Vehicle (EV) and Battery Industrial Trends in Hungary and Progress of the EIPP with Hungary” (Az elektromos járművek és az akkumulátoripar magyarországi trendjeinek áttekintése, és az EIPP magyarországi előrehaladása) címmel. Előadásában kiemelte, hogy az akkumulátor az elektromos autók értékének 40 százalékát fogja jelenteni hét év múlva. Továbbá, a kereslet 2030-ra eléri az évi 9300 GW-ot, ami a jelenlegi 550 GW-os kereslet tizenhétszerese.

A nyitószeminárium alkalmával a magyarországi projektek első évre vonatkozó főbb kutatási eredményei és a második év kutatási tervei kerültek bemutatásra:

  1. „Development of Skilled Workforce of EV·Battery Industry in Hungary” (Az elektromos jármű- és akkumulátoripar szakképzett munkaerejének fejlesztése Magyarországon)
  2. „Development of Smart EV Charging Facilities across Hungary” (Intelligens elektromos jármű töltőberendezések fejlesztése Magyarországon)
  3. „Development of C-ITS Environment across Hungary” (A C-ITS környezet fejlesztése Magyarországon)
  4. „Advancement of Decarbonization Strategies in the Commercial Vehicle Sector” (A dekarbonizációs stratégiák előmozdítása a haszongépjármű-ágazatban)

Az eseményt Mr. Kyoung Doug Kwon, a Koreai Fejlesztési Intézet (KDI) igazgatója zárta, amelyben összefoglalta a tavalyi évben tett sikeres előre lepéseket, továbbá nyilatkozott arról, hogy az idei évtől kiterjesztik a projektek indítását más országokba is.