Kezdetét vette a Smart Manufacturing Festival, amelyet Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitott meg az Emerson egri gyárában, 2024. február 23-án. A megnyitó szalagátvágásban egy Maya nevű logisztikai robot is segédkezett, hazánkban elsőként.

A rendezvény első alkalommal került megrendezésre az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) által, ahol a magyar ipari nagyvállalatok, a kis- és középvállalkozások, a felsőoktatási intézmények, valamint a kutatóműhelyek mutatkoznak be és két héten keresztül betekintést engednek az ipari digitalizáció lebilincselő világába.

A megnyitón Fábián Gergely kiemelte, hogy hazánk versenyképességének javítása érdekében az ipar minden szereplőjének törekednie kell arra, hogy ezzel a folyamattal lépést tartson, és hogy hasznosítani tudja a digitalizáció által kínált lehetőségeket.

A fesztivál időtartama alatt a technológiai újításokra, ipari digitalizációs megoldásokra és modern, okosgyártással működő vállalatok működésére nyitott és érdeklődő közönség olyan helyszíneken nyerhet bepillantást a kulisszák mögé, mint a Siemens, a Bosch vagy a Continental, de megtalálható a kiállító partnerek közt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vagy a Széchenyi István Egyetem is.

 

A SmartManFest tehát mindenki számára nyitott, legyen akár egyetemista, akár kis- és középvállalkozó, a szakma részese vagy a szakmán kívülről érkező látogató.


A rendezvénysorozat keretében az alábbi területeken lesznek események:

  • gyárlátogatások,
  • laborbemutatók,
  • showroom körbevezetések,
  • kerekasztal- és panelbeszélgetések,
  • média- és podcast megjelenések.

Több mint 30 helyszínen, közel 50 féle program várja a látogatókat országszerte 2024. február 26. és március 8. között.