A blokklánc (blockchain) elsőre van, akinek ismerős, van, akinek pedig teljesen ismeretlen kifejezés. Azok számára, akik már hallottak róla, eddig főleg a kriptovaluták világában találkozhattak vele, azonban maga a blokklánc technológia sokkal szélesebb körben alkalmazható.

Mit érdemes tudni a blokklánc történetéről?

A blokklánc technológia ötlete már 1991-ben felmerült, amikor Stuart Haber és W. Scott Stornetta kutatók bemutattak egy számítógépes megoldást a digitális dokumentumok időbélyegzésére, hogy azokat ne lehessen visszadátumozni vagy manipulálni. A rendszer az időbélyegzővel ellátott dokumentumok tárolására egy titkosított blokkláncot használt, majd Merkle-fákat építettek bele, amely hatékonyabbá tette azt, mivel több dokumentum egy blokkba történő összegyűjtését segítette. Ez a technológia azonban kihasználatlanul maradt, és a szabadalom 2004-ben, négy évvel a Bitcoin megjelenése előtt lejárt.

Hal Finney (Harold Thomas Finney II) informatikus és kriptográfiai aktivista 2004-ben bevezetett egy RPoW (Reusable Proof Of Work) nevű rendszert, amely úgy működött, hogy kapott egy nem-átváltható vagy nem-helyettesíthető Hashcash-alapú proof of work tokent, és cserébe létrehozott egy RSA aláírással ellátott tokent, amelyet aztán személyről-személyre lehetett átadni. Az RPoW úgy oldotta meg a dupla költés problémáját, hogy a tokenek tulajdonjogát egy megbízható szerveren tartotta nyilván, amelyet úgy terveztek, hogy a felhasználók világszerte valós időben ellenőrizhessék annak helyességét és integritását.

2008-ban a Satoshi Nakamoto néven ismert névtelen személynek vagy csoportnak nemcsak az első modern kriptopénz megalkotását tulajdonítják, hanem a Bitcoin és más kriptovaluták létrehozását lehetővé tevő blokklánc-architektúra létrehozását is. Egy évre rá, 2009-ben Nakamoto elindította a Bitcoin blokkláncot és kriptopénzt.

Napjainkban a blokklánc technológia elérte azt a fejlettségi és elfogadottsági szintet, hogy a nemzetközi gazdasági versenyben is erős tényezővé vált, alkalmazása pedig stratégiai cél lehet a világ vezető gazdaságai számára. Világgazdasági jelentőségét részben az a sajátosság adja, hogy elosztott főkönyvi technológiaként alapja lehet határokon átnyúló, autonóm rendszereknek, amely elősegíti az ellátási láncok működését.

Magyarország számára nyitott a lehetőség, hogy nemzetközileg is értékelhető pozíciót szerezzen, amelyet a gazdaságfejlesztési célok szolgálatába állíthat.

A fintech szektor kapcsolódása

A pénzügyi ágazatban nemzetközi szinten is fejlődés indult el az elmúlt egy évtizedben. A hagyományos pénzügyi szolgáltatásokban alapvető változásokat hozott a digitalizáció és a kifejlődő új technológiák, amelyek különösen az elektronikus fizetési szolgáltatások terén hoztak áttörést.

A Digitális Jólét Program 2019-ben önálló stratégiában (Magyarország Fintech Stratégiája) értékelte a szektor helyzetét és meghatározta azokat a pilléreket és célkitűzéseket, amelyek elősegítik, hogy a magyar polgárok és vállalkozások sikeresen kamatoztassák a pénzügyi digitalizáció előnyeit. A pénzügyi ökoszisztéma innovációit mutatja be a már 16. alkalmánál tartó Fintech Szalon eseménysorozat.

Blockchain Koalíció

A Koalíció 2022.03.08-án tartotta meg alakuló ülését, amely során 67 szervezet csatlakozott. Az alapítók között megtalálhatók a közszféra szereplői, a felsőoktatás és a tudományos szféra intézményei, szakmai szervezetek és piaci vállalkozások is.

A Koalíció első plenáris ülését 2022. június 9-én tartotta, ahol döntést hozott a munkacsoportok megalakulásáról. A Koalíció 2022 őszén elkészítette akciótervét és stratégiai tervét is.

A Blockchain Koalíció munkacsoportok útján lát el a részfeladatokat a jogi keretrendszer megalkotása, a nemzetközi kapcsolattartás, az oktatás, az ellátási láncok tekintetében.

Külön is említést érdemel a pénzügyi vonatkozás, mivel a kriptoeszközök többsége blokklánc alapokon működik, így nem megkerülhető annak kérdése, egy adott állam támogató vagy korlátozó szabályozással lép fel. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kifejezetten gazdasági versenyképességi megfontolások figyelembevételével döntött a támogató megközelítés mellett.

 

Kategóriák: Blockchain