A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Neumann Technológiai Platform támogatásával valósult meg a Molaris Kft. pilot projektje, amely az „Egészségügyi adatbázisok integritásának validációja blockchain technológiai alapokon” címet viseli.

A projekt egy megbízható és biztonságos módszert kínál a hitelesített fájlok és adatok manipulációjának felderítésére, miközben megőrzi az adatok bizalmas jellegét és a szigorú jogi védelemmel összhangban működik.

A cél egy olyan innovatív megoldás kidolgozása, amely a blockchain technológia alapjait használja az adatvalidációhoz. Ez az eljárás lehetővé teszi az adatok integritásának ellenőrzését és a rosszindulatú módosítások felfedezését, miközben harmadik felek számára olvashatatlan formában tárolja az információkat.

A projekt négy fő komponensből áll:

Hitelesítő/Kliens modul

Felelős a validációs adatok generálásáért az alkalmazásba töltött fájlok alapján, amely lehetővé teszi a hitelesített fájlok sorrendiségének ellenőrzését és hitelesítés utáni módosításának kiszűrését, ezzel hozzájárulva az adatok megbízhatóságának biztosításához.

Ellenőrző modul

Része az előző modulnak, a validációs adatok segítségével ellenőrzi a fájlok érintetlenségét. A modul képes összehasonlítani a blockchainben tárolt hitelesítő adatokat a kliens által megkapott fájlok hitelesítő adataival, hogy feltárja az esetleges módosításokat. Ezáltal hatékonyan felderíti a lehetséges manipulációkat és biztosítja az adatok megbízhatóságát.

Blokkláncot tároló szerver komponens

A véglegesített és validációs adatokká képzett adatokat és metaadatokat tárolja digitálisan aláírva. A metaadatok az esetleges módosítások felderítése esetén szükségesek a felhasználónak az adatbázisaiban történt esetlegesen rosszindulatú módosítások azonosítására.

Blokklánc megjelenítő-kezelő felhasználói felület

Lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy blokklánc szintű jogosultsági körök mentén, kereséseket végezzenek a fájlokról tárolt metaadatokban, így segítve az ügyfeleket az adatok hatékonyabb kezelésében és az esetleges problémák azonosításában. A keresés eredményeképpen a szerver azokat a metaadatokat továbbítja, amelyek csak az ügyfélnek vagy az ügyféllel együttműködő ellenőrző hatóságnak teszik lehetővé a keresett vagy problémás fájlok beazonosítását.

Kategóriák: Blockchain