A blokklánc (blockchain) elsőre van, akinek ismerős, van, akinek pedig teljesen ismeretlen kifejezés. Azok számára, akik már hallottak róla, eddig főleg a kriptovaluták világában találkozhattak vele, azonban maga a blokklánc technológia sokkal szélesebb körben alkalmazható.

Mit érdemes tudni a blokklánc történetéről?

A blokklánc technológia ötlete már 1991-ben felmerült, amikor Stuart Haber és W. Scott Stornetta kutatók bemutattak egy számítógépes megoldást a digitális dokumentumok időbélyegzésére, hogy azokat ne lehessen visszadátumozni vagy manipulálni. A rendszer az időbélyegzővel ellátott dokumentumok tárolására egy titkosított blokkláncot használt, majd Merkle-fákat építettek bele, amely hatékonyabbá tette azt, mivel több dokumentum egy blokkba történő összegyűjtését segítette. Ez a technológia azonban kihasználatlanul maradt, és a szabadalom 2004-ben, négy évvel a Bitcoin megjelenése előtt lejárt.

Hal Finney (Harold Thomas Finney II) informatikus és kriptográfiai aktivista 2004-ben bevezetett egy RPoW (Reusable Proof Of Work) nevű rendszert, amely úgy működött, hogy kapott egy nem-átváltható vagy nem-helyettesíthető Hashcash-alapú proof of work tokent, és cserébe létrehozott egy RSA aláírással ellátott tokent, amelyet aztán személyről-személyre lehetett átadni. Az RPoW úgy oldotta meg a dupla költés problémáját, hogy a tokenek tulajdonjogát egy megbízható szerveren tartotta nyilván, amelyet úgy terveztek, hogy a felhasználók világszerte valós időben ellenőrizhessék annak helyességét és integritását.

2008-ban a Satoshi Nakamoto néven ismert névtelen személynek vagy csoportnak nemcsak az első modern kriptopénz megalkotását tulajdonítják, hanem a Bitcoin és más kriptovaluták létrehozását lehetővé tevő blokklánc-architektúra létrehozását is. Egy évre rá, 2009-ben Nakamoto elindította a Bitcoin blokkláncot és kriptopénzt.

Napjainkban a blokklánc technológia elérte azt a fejlettségi és elfogadottsági szintet, hogy a nemzetközi gazdasági versenyben is erős tényezővé vált, alkalmazása pedig stratégiai cél lehet a világ vezető gazdaságai számára. Világgazdasági jelentőségét részben az a sajátosság adja, hogy elosztott főkönyvi technológiaként alapja lehet határokon átnyúló, autonóm rendszereknek, amely elősegíti az ellátási láncok működését.

There is an opportunity for Hungary to gain an internationally valuable position, which can be put in the service of economic development.

A fintech szektor kapcsolódása

A pénzügyi ágazatban nemzetközi szinten is fejlődés indult el az elmúlt egy évtizedben. A hagyományos pénzügyi szolgáltatásokban alapvető változásokat hozott a digitalizáció és a kifejlődő új technológiák, amelyek különösen az elektronikus fizetési szolgáltatások terén hoztak áttörést.

In 2019, the Digital Success Programme evaluated the sector's position and determined the pillars and objectives that facilitate successful utilization of the benefits of financial digitalization by Hungarian citizens and businesses in a separate strategy (Hungarian Fintech Strategy). The Fintech Salon event series, which has reached its 16th occasion, showcases innovations in the financial ecosystem.

Blockchain Coalition

A Koalíció 2022.03.08-án tartotta meg alakuló ülését, amely során 67 szervezet csatlakozott. Az alapítók között megtalálhatók a közszféra szereplői, a felsőoktatás és a tudományos szféra intézményei, szakmai szervezetek és piaci vállalkozások is.

A Koalíció első plenáris ülését 2022. június 9-én tartotta, ahol döntést hozott a munkacsoportok megalakulásáról. A Koalíció 2022 őszén elkészítette akciótervét és stratégiai tervét is.

A Blockchain Koalíció munkacsoportok útján lát el a részfeladatokat a jogi keretrendszer megalkotása, a nemzetközi kapcsolattartás, az oktatás, az ellátási láncok tekintetében.

The financial aspect deserves special mention because the majority of cryptocurrencies operate on blockchain-based systems, so it is inevitable to consider whether a particular state takes a supportive or restrictive approach to regulation. The United Kingdom and the United States have specifically chosen a supportive approach taking into account economic competitiveness considerations

 

Categories: Blockchain