Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nyitja meg a Koalíciók Napját a mesterséges intelligencia versenyképességi szerepét elemző előadásával. A 2024. május 7-én, kedden, 9:00 órai kezdettel a budapesti Europa Event Centerben tartandó szakmai konferencia szervezője a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft., amely a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeként, közfeladatát ellátva működteti a magyarországi 5G, MI, Blockchain és Drón Koalíciókat.

A Koalíciók Napja az innováció és a technológia terén kiemelkedő szerepet játszó négy iparági koalíció éves találkozója. A rendezvény a hazai ökoszisztéma fejlesztésének kormányzati céljához illeszkedően biztosít platformot arra, hogy a vállalatvezetők, valamint az akadémiai-, civil- és közszféra szereplők megosszák egymással tapasztalataikat, kihívásaikat és eredményeiket, valamint egyeztessenek az ágazatok jövőjét érintő stratégiákról. Az eseményen mintegy 600 szakértő és cégvezető megjelenésére számítanak a szervezők, akik a koalíciók szakmai munkájában és az iparági irányelvek kialakításában is részt vesznek.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 2024. március 25-én bejelentette a Kormány által elfogadott versenyképességi stratégiát, amely négy pilléren nyugszik, jelesül a patriotizmus, a technológia, a fenntarthatóság és az ellátásbiztonság. E keretek között kiemelt fókuszt kap a mesterséges intelligencia elterjesztése a vállalati szektorban. A digitalizáció és a technológiai diszrupció valamennyi ágazat teljesítményére pozitív hatást gyakorolhat. Ennek szellemében a Koalíciók Napjának kiemelt témakörei – többek között – az Európai Unió mesterséges intelligenciára alkotott szabályozása, a technológia jelentette gazdasági kitörési pontok, valamint a drónok felhasználási és hasznosítási területei.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a Kormány technológiai iparágakat érintő stratégiájáról, valamint a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. 2024. éves szakmai terveiről tart előadást.

A Koalíciók Napjának szakmai programja reflektál a Versenyképességi Stratégia azon célkitűzésére is, hogy Magyarország kis- és középvállalkozásai versenyképesek legyenek a hazai és nemzetközi piacokon. A rendezvény ahhoz kíván hozzájárulni, hogy hazánk az innovatív technológiák fejlesztésében és integrálásában vezető szerephez jusson az Európai Unióban.