A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. közös szervezésében valósult meg a „Blockchain megoldások az egészségügyben” című konferencia, Budapesten, 2023. december 12-én. A rendezvényen részletesen bemutatták azokat a blockchain alapú megoldásokat, amelyekkel az egészségügyi szolgáltatások hatékonysága és biztonsága növelhető.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a megnyitó beszédében kiemelte, hogy a jelen pilot projekt a GFM és az NTP támogatásával valósult meg. A cél pedig, hogy az ehhez hasonló pályázatokkal, minél több kézzelfogható és gyakorlati példa kerüljön bemutatásra, amelyekből lehet tanulni, valamint általuk fejlődni. Hozzátette, hogy a Blockchain Koalíció tervei és eredményei nemcsak az egészségipar számára fontosak, hanem több olyan iparágban is, amely digitális azonosítókat használ.

Szentgyörgyi Balázs, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője az eseményen hangsúlyozta, hogy a társadalom szélesebb rétegeiben kevésbé ismerik a blockchain technológia biztonságos felhasználási lehetőségeit. Ebből kifolyólag az NTP feladata az edukáció és a technológia népszerűsítése.

Dr. Gulyás Dávid, a Clinexpert Kft. stratégiai és jogi vezetője előadásában rámutatott, hogy Magyarországon a blockchain széleskörű bevezetése a klinikai vizsgálatoknál olyan technológiai fölényt biztosítana, amely jelentős versenyelőnnyel ruházná fel a magyar cégeket.

Gönczi Pál, a Molaris Kft. projektmenedzsere elmondta, hogy a jelen megoldás lényegi előnyei közé tartozik a biztonság, transzparencia és a kivételes rugalmasság, a kísérleti projekt pedig az egészségügyi adatbázisok blockchain technológián alapuló hitelesítését támogatja. Hozzátette, hogy ez egy megbízható és biztonságos módszer az adatintegritás fenntartására, az adatok manipulációjának felderítésére, továbbá megőrzi az adatok bizalmas jellegét, valamint a szigorú jogi védelemmel összhangban működik.

A konferencián dr. Vajda Viktor, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető-helyettese ismertette a Neumann Technológiai Platform (NTP) blockchain technológiai projektjeit és szabályozási törekvéseit.

Kategóriák: Blockchain