A drónok felhasználási körének palettája egyre színesebb, és ahogy egyre több funkciót lesznek képesek ellátni, egyre több gazdasági, iparági területen válnak hasznosíthatókká. Az agrárium is ilyen, ahol legfőképp precíziós mezőgazdálkodási eszközökként vetik be őket: többek között használják őket termésmonitorozásra, növényvédelmi feladatokra és szállításra is. A következőkben ennek részleteit mutatjuk be.

A precíziós mezőgazdaság egy modern mezőgazdasági megközelítés, amely az adatok és technológia használatát kombinálja a termelés hatékonyságának és terményhozamának növelése érdekében. Ennek központi eleme az, hogy az adatok alapján egyedi termőterületek vagy növények igényeire szabják a mezőgazdasági műveleteket, például az öntözést, a tápanyagellátást vagy a növényvédelmet.

A drónok itt kulcsfontosságú szerepet játszanak, mivel képesek nagy felbontású térképek és adatok gyors és pontos gyűjtésére a termőföldről. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy részletes információkkal rendelkezzenek a termőföldekről, például a talajnedvességről, tápanyag-szintekről, betegségekről vagy kártevőkről.

A drónok által gyűjtött adatok alapján a mezőgazdasági szakemberek pontosan meghatározhatják, hogy mely területek igényelnek nagyobb vagy kisebb mennyiségű öntözést, tápanyagpótlást vagy növényvédelmet. Ez nemcsak a termelés hatékonyságát növeli, hanem lehetőséget ad az erőforrások (például víz, műtrágya, növényvédőszer) hatékonyabb felhasználására is, ami gazdasági és környezeti előnyökkel járhat.

Emellett a drónok lehetőséget biztosítanak a tervezett mezőgazdasági műveletek hatékonyságának és eredményességének monitorozására is. Például a drónokkal végzett rendszeres felmérések segítenek problémák azonosításában és kezelésében, így minimalizálva a termelési veszteségeket. Ráadásul a különböző drónok lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy pontosabban és hatékonyabban reagáljanak a változó környezeti feltételekre és növényi igényekre. Ez hozzájárulhat a fenntarthatóbb és természetkímélőbb mezőgazdasági gyakorlatok kialakításához is.

Nem szabad megfeledkezni a drónok szállítmányozáshoz kötődő funkcióiról sem. Ugyan nagy súlyú rakományokat jelenleg nem képesek a levegőben szállítani, kis tárgyak vagy minták szállítására viszont nagyon is alkalmasak lehetnek, például talajminták gyűjtésére vagy gyorsan beavatkozást igénylő esetekben az eszközök, anyagok szállítására a termőterületen belül szintén megoldható lehet segítségüknek köszönhetően. Alkalmasak lehetnek növényvédelmi anyagok vagy kisebb eszközök, például hőkamerák, távvezérlő szenzorok szállítására is a termőföldek felett, ami lehetővé teszi a gyors és rugalmas beavatkozást a problémás területeken. Ezáltal a drónok szállítási funkciója a mezőgazdasági műveletek hatékonyságát és reakcióképességét javíthatja.

Ezek csak néhány példa a drónok által nyújtott lehetőségekre a mezőgazdaságban. A technológia folyamatos fejlődése további innovációkat és alkalmazási területeket hoz a jövőben. Várhatóan a mesterséges intelligencia és az automatizáció is egyre nagyobb szerepet kap a drónok agráriumban való alkalmazásában. A fejlettebb algoritmusok lehetővé teszik majd a drónoknak, hogy önállóan végezzenek feladatokat, például térképezést, megfigyelést vagy akár konkrét mezőgazdasági műveleteket, mint amilyen a permetezés vagy tápanyagpótlás. A technológia annyira gyorsan fejlődik, hogy várhatóan alig néhány évet kell várnunk, hogy ezek bevett gyakorlatokká váljanak a mindennapi mezőgazdaságban.

Ha érdekel a téma és koalíciós tagsággal is rendelkezel várunk szeretettel a Koalíciók Napján, ahol ehhez hasonló témák kerülnek megvitatásra! Részletek az alábbi linken: https://neum.hu/koaliciok-napja/

Gyere el Te is!