Idén ismét megrendezték az MCC Smart City Challenget, amely a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, a Neumann Technológiai Platform (NTP), illetve az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. jóvoltából jött létre. A verseny döntőjét 2024. április 12-én a Mathias Corvinus Collegium épületében tartották, ahol kihirdették az idei év nyerteseit is.

A 2024-es verseny fő témája az innovatív hulladékgazdálkodás volt, beleértve annak kihívásait, megoldási lehetőségeit és fejlesztési szempontjait, valamint a hulladék energiaforrásként történő felhasználását és az energiafüggetlenség növelését.

Az ünnepélyes megnyitó keretében Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a hulladékgazdálkodásra kiemelt területként tekint a minisztérium, ennek kapcsán megemlítette Magyarország új hulladékgazdálkodási modelljét, amely hozzásegíti hazánkat a körforgásos gazdálkodás megteremtéséhez. Hozzátette, hogy idéntől elindult a kötelező visszaváltási rendszer, amelynek célja a PET palackok 90%-ának újra hasznosítása.

Balla Attila, a Neumann Technológiai Platform ügyvezető-helyettese beszédében elmondta, hogy az NTP munkatársai idén is részt vettek a csapatok mentorálásában és segítették őket a döntőre való felkészülésben. Továbbá örömmel számolt be arról, hogy a korábbi évekhez képest számos kiemelkedő minőségű, színes látókörű, fiatalos koncepció született.

A Smart City Challenge verseny egy hallgatói ötletfejlesztésből induló kezdeményezés, amelynek célja kiemelkedő tudással rendelkező egyetemi hallgatók munkaerőpiacon elvárt kompetenciáinak erősítése okos városokhoz kapcsolódó témákban.

A pályázati anyagnak egy hulladékgazdálkodási problémára kellett innovatív megoldást találnia gyakorlati vagy társadalmi úton, a megoldás helyének, az érintett hulladék(ok) fajtájának, a környezetre gyakorolt hatásának, a megoldás előnyeinek és kivitelezésének részletezésével. A következő szempontok szerint:

  • megvalósíthatóság
  • hozzáférhetőség
  • költséghatékonyság
  • időhatékonyság
  • a hulladékteher csökkentése
  • környezetbarát működés
  • energiafüggetlenség növelése
  • élhetőség és minőség.

A végső fordulóba jutott csapatok a pályamunkákat a négy tagú szakmai zsűri előtt prezentálták a döntő napján.

A Smart City Challenge nyertesei:

5000 fő alatti települések kategória díj nyertese a KomposztKomandó – az MCC Klímapolitikai intézete által mentorált csapat – Közösségi biometán erőműre épülő, energiaközösség fejlesztésre fókuszáló pályamunkát mutatott be.

 

Főváros vagy vármegyeszékhely és vonzáskörzete kategória díj nyertese a 4I – a Neumann Technológiai Platform szakértője által mentorált csapat – A nyugta kibocsátás csökkentésével digitális térbe történő áthelyezésének segítségével, a köztéri szemetesek telítettségének monitorozására épülő gyűjtés optimalizálással, valamint az ezeket támogató edukatív módszerek kombinálásával kialakított komplex rendszert mutatott be

Az első helyen végzett KomposztKomandó és a 4I 600.000 Forint értékű nyereményében részesül.