Megrendezték a 2023/24-es Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) ötödik projektjét elindító szemináriumot, 2024. március 18-án, amely az akkumulátorok életciklus-menedzsmentjének és nyomonkövethetőségi rendszerének fejlesztéséről szól. A projekt a Koreai Fejlesztési Intézet (Korea Development Institute, KDI), mint koordináló szerv és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) együttműködésével jön létre.

A szeminárium célkitűzése volt, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi EIPP-re, és meghatározza az ötödik projekt irányát. A rendezvény átfogó tájékoztatást nyújtott a programról, annak hátteréről, céljairól és tevékenységeiről. Ezen túlmenően azt a célt is szolgálta, hogy partnerségi hálózatot hozzon létre az állami és a magánszektorral, lehetőséget teremtve az együttműködés lehetséges eszközeiről szóló megbeszélésekre.

Az esemény megnyitóján köszöntő beszédet tartott Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte, hogy az összes EIPP projekt fontos számunkra, azonban az akkumulátorok életciklusának menedzsmentje kiemelkedik mind közül, többek között a nagyszerű koreai partnereknek köszönhetően.

Hozzátette: „Ahhoz, hogy a zöld jövő megteremtésében részt vehessünk, fontos biztosítanunk, hogy az akkumulátorok teljes életciklusát végigkövessük a tervezés pillanatától egészen az utolsó pontig, amikor az akkumulátorok összetevői újrafelhasználásra kerülnek”.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntetet mondott Mr. Jong Won Kim, a Koreai Fejlesztési Intézet Magyarországra delegált EIPP tanácsadója a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és az Energiaügyi Minisztériumnak. Mr. Kim kiemelte, hogy Magyarország és a Koreai Köztársaság nagy befolyással bír a világ akkumulátoriparában. Magyarország a Samsung és az SK koreai gyártóival már az európai akkumulátorgyártás 42 százalékát fedezi, amellyel Lengyelország után a második helyen áll Európában.

A koreai vállalatok jelentősen hozzájárultak a magyarországi akkumulátoripar fejlődéséhez. 2022-ben a koreai beruházások Magyarországon majdnem megduplázódtak az előző évhez képest, ezzel is biztosítva Dél-Korea első helyét a magyarországi közvetlen külföldi tőkebefektetésekben.

Az akkumulátoripar az egyik legígéretesebb ágazat a jövőben. Szakértők előrejelzése szerint 2030-ra az akkumulátorok iránti kereslet a jelenlegi 17-szeresére fog nőni globálisan.

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Programról:

Az EIPP egy szakpolitikai és technikai konzultációs program, amelynek célja a partnerország és a Koreai Köztársaság közötti gazdasági együttműködés fokozása, ezáltal hozzájárulva a partnerország fenntartható gazdasági fejlődéséhez. Az általános szakpolitikai és technikai konzultáción túl az EIPP a szakpolitikai szakemberek számára kapacitásépítési lehetőségeket biztosít, ösztönzi a magánszektor bevonását, és törekszik arra, hogy a konzultáció eredményeinek végrehajtásához finanszírozási stratégiákat nyújtson.

A Koreai Köztársaság Gazdasági és Pénzügyminisztériuma (Ministry of Economy and Finance, Republic of Korea, MOEF) által 2020-ban elindított EIPP számos ígéretes ágazatban partnerséget alakított ki Magyarországgal, Mianmarral, Üzbegisztánnal, Indonéziával, Ecuadorral, Kenyával és Tádzsikisztánnal.

Magyarország volt az első európai ország, amely az EIPP keretében partnerséget kötött Koreával. 2022-ben Dél-Korea és hazánk megállapodott abban, hogy átfogó tudást osztanak meg egymással, valamint hálózatépítésbe kezdenek az e-mobilitási ágazatban, felismerve a két ország között stratégiai együttműködés jelentőségét.

Az EIPP öt projektet foglal magában:

  1. „Development of Skilled Workforce of EV·Battery Industry in Hungary” (Az elektromos jármű- és akkumulátoripar szakképzett munkaerejének fejlesztése Magyarországon)
  2. „Development of Smart EV Charging Facilities across Hungary” (Intelligens elektromos jármű töltőberendezések fejlesztése Magyarországon)
  3. „Development of C-ITS Environment across Hungary” (A C-ITS környezet fejlesztése Magyarországon)
  4. „Advancement of Decarbonization Strategies in the Commercial Vehicle Sector” (A dekarbonizációs stratégiák előmozdítása a haszongépjármű-ágazatban)
  5. „Development of Battery Life Cycle Management and Traceability system” (Az akkumulátorok életciklus-menedzsmentjének és nyomonkövethetőségi rendszerének fejlesztése)