Napjaink talán egyik legfoglalkoztatottabb kérdése a Mesterséges Intelligencia aktuális helyzete, jogszabályi hátterének alakulása és az üzleti világban történő felhasználása. Ennek apropóján került megrendezésre az AI Business Forum 2023, az impozáns Párisi Udvar Hotelben 2023. szeptember 13-án. A meghívott előadók szakmai sorában Szolnoki Szabolcs, technológiáért felelős helyettes államtitkár, valamint Tóth Miklós, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője is szerepel.

Vitathatatlan, hogy a technológia újdonságok fókuszában a mesterséges intelligencia áll, és egyre inkább beférkőzik olyan egymástól távol eső területekre is, mint az orvostudomány, a precíziós mezőgazdaság és a vállalati humánpolitikai munka.

A kérdés, amire a konferencia is kereste a választ, hogy kell-e tartanunk ettől a technológiától, vagy okosan felhasználva az előnyünkre tudjuk-e fordítani.

Az egész napos konferencia alkalmával az előadók olyan kérdésekre keresték a választ, mint az AI alkalmazásának kockázatai és kezelése, gyakorlatban való sikerességének feltételei, továbbá az egyes területeken – innováció, automatizáció, marketing és kommunikáció – való felhasználásának pozitív és negatív hatásai.

A kiemelt előadók között szerepelt Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára, aki „Stratégiaalkotás, projektgenerálás, hálózatosodás – állami szerepvállalás a magyar AI-ökoszisztéma fejlesztésében” témában adott elő.

A szakmai program keretében kerekasztal beszélgetés formájában lehetősége nyílt Tóth Miklósnak, a Neumann Technológiai Platform szakmai támogatásával működő Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetőjének kifejteni gondolatait a témában Fischer Norbert, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. innovációs vezetője és Muck Ferenc, az FF.Next társalapítója mellett.

Tóth Miklós, a beszélgetés során kitért a Mesteréges Intelligencia Koalíció egyik aktuális kutatás-fejlesztésére, melyben rövid idő alatt nagy áttöréseket értek el. Egy olyan ChatBot megalkotásán dolgoznak, amely a társadalmasítási igényeket kielégítő módon képes tanítani az MI kihívás kurzusának új tananyagát a mesterséges intelligencia által. Az új MI modelt használó szoftver egy beszélgetőtársként funkcionálna az adott tananyag elsajátításakor, akitől bátran kérdezhet a felhasználó, mivel az egész tananyag a chatbot kontextusába kerül. Ez a felület azok számára lesz elérhető, akik elvégzik az ingyenesen elérhető MI kihívás új változatát, amely 2023 utolsó negyedévében fog megjelenni.

Kategóriák: MI