A 2023-as World Robot Olympiad (továbbiakban: WRO) az EDUTUS Egyetem szervezésével valósulhatott meg a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. által életre hívott Neumann 2023 rendezvénysorozat kiemelt program elemeként. Célja, hogy az ország minden régiójában megismerjék az általános- és középiskolás tanulók a robotikát, programozást, algoritmizálást, automatizálást és közelebb kerüljenek az MTMI területek tárgyaihoz.

Az idei év központi szereplője a Neumann 2023 rendezvénysorozat, innovatív módon változatos programokkal igyekszik közelebb hozni Neumann János életének mérföldköveit, illetve tudományos munkásságát a jelen kor állampolgárai számára.

A rendezvény keretében négy regionális elődöntő vette kezdetét, ahol a csapatok kvalifikálják magukat a június 29-30. megrendezésre kerülő győri nemzeti döntőbe.

Három kategóriában versenyeznek a résztvevők; Elementary (8-12 év közöttiek), Junior (13-15 év közöttiek) és Senior (16-19 év közöttiek) korosztályban. Az elért eredmények alapján a győztes csapatok képviselhetik hazánkat a panamai világdöntőn novemberben.

Az első regionális elődöntőnek a Miskolci Egyetem adott otthont április 21-én. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, illetve Árvai-Füleki Judit, az Edutus Egyetem vezérigazgatója köszöntötte a versenyzőket. A résztvevők közül 8 csapat kvalifikálta magát a győri nemzeti döntőbe.

A második regionális elődöntő helyszínét az Eötvös Lóránt Tudományegyetem biztosította, az ELTE Gömb Aulájában. Az eseményen Dr. Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Karának dékánja, és Szilasi Péter Tamás, az Edutus Egyetem Vállalati és Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatója köszöntötte a versenyzőket. Az elődöntőn 13 csapat jutott tovább a győri nemzeti döntőbe.

A regionális elődöntők további két fordulója áprilisban és májusban folytatódik Szegeden és Veszprémben.

Bízunk benne, hogy a 2023-as Panamában megrendezésre kerülő WRO Világdöntőre minél több magyar csapat kvalifikálja magát. Sok sikert kívánunk Nekik!

A WRO összes versenye ingyenesen látogatható és sajtónyilvános. További információk és versenyprogram a www.wro.hu oldalon érhető el.