A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics − IOI) 1989 óta évente megrendezésre kerülő nemzetközi informatikai verseny a meghívott mintegy 100 ország középiskolás diákja számára, melyet közösségi, sport, turisztikai és kulturális programok kísérnek. A nagy nemzetközi tudományos diákolimpiák egyike, a középiskolás diákok számára a világ legrangosabb versenyprogramozási eseménye.

2023. augusztus 28 – szeptember 4. között megrendezésre kerülő, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI 2023) szervezési jogát Magyarország nyerte el, a helyszín Szeged városa lesz. A Kormány 2021 tavaszán döntött az IOI 2023 támogatásáról.

2023.02.20-24 között Szegeden megrendezésre kerül az IOI 2023 Winter Meeting találkozó, melynek célja, hogy a nemzetközi szervezőbizottság tagjai számára bemutatásra kerüljenek az IOI 2023 megvalósításának részletei, az esemény szervezési feladatai, illetve a szereplők megteszik a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy a szervezés minden aspektusból készen álljon az IOI 2023 kezdetére.

A négy napos eseményt Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg egy sajtótájékoztató keretében, a szegedi Pick Arénában.

Helyettes államtitkár úr elmondta, hogy a verseny fennállása óta második alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az IOI, ami a világ legnagyobb presztízsű versenyprogramozási eseménye. Az IOI megrendezésének távlati célja, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazodva egyre több fiatallal megszerettessük az informatika szakmát és ösztönözzük őket, hogy kezdjék meg tanulmányaikat és szerezzenek diplomát informatikai felsőoktatási képzésekben és egyre többen helyezkedjenek el a digitális szakmákban.

A felszólalók között volt a hazai szervezőbizottság vezetője, Jobbágy László, aki kifejtette, hogy az IOI – International Olympiad in Informatics – az öt legnagyobb presztízsű tudományos olimpiának az egyike, ami 11 évet követően, a tengerentúlon és ázsiai helyszínek rendezett versenyek után tér vissza Európába. A verseny Neumann János születésének 120. évfordulójának tiszteletére létrehozott egész éves rendezvénysorozat kiemelt eleme.

Nyúl László, a Szegedi Tudományegyetem informatikai intézetének docense és egyben az IOI technikai szervezőbizottság vezetője a technikai feltételek biztosítása kapcsán összefoglalta, hogy a négyszáz versenyzőnek két versenynapon, 5-5 óra alatt 3-3 különféle feladatot kell megoldaniuk, többek között programokat írnak és algoritmusokat fejlesztenek majd. A technikai háttér kiépítése komoly előkészületet igényel, a versenyre a 400 munkaállomáshoz közel egy kilóméternyi erősáramú és mintegy 7 kilóméternyi gyengeáramú vezetékek kötnek össze.

Kategóriák: Neumann 2023