Ismét megrendezésre kerül az MCC Smart City Challenge tudományos csapatverseny egyetemisták számára. A 2024-es verseny fő témája az innovatív hulladékgazdálkodás, annak egyes problémái, megoldási és fejlesztési szempontjai, illetve a hulladék energiaforrásként történő felhasználása, az energiafüggetlenség növelése.

A verseny a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, a Neumann Technológiai Platform, illetve az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. jóvoltából jött létre, akik szakmai mentorokként segítik majd a döntőbe jutott csapatok munkáját.

Jelentkezési feltételek:

·   Aktív hallgatói jogviszony folyamatban lévő felsőoktatási tanulmányokhoz kapcsolódóan (alapképzés, osztatlan képzés, mesterképzés, felsőoktatási szakképzés, szakirányú továbbképzés, vagy részképzés)

·        3-4 fős csapat

·   Az online regisztráció és az online forduló feladatának beküldése, amelynek határideje: 2024. március 24.

Díjazás:

        Főváros vagy vármegyeszékhely és vonzáskörzete kategória 1. díj:

600.000 Ft értékű nyeremény

         Járásszékhely és vonzáskörzete kategória 1. díj:

600.000 Ft értékű nyeremény

A verseny két fordulóból áll:

I.     Online forduló

A regisztrációt követően a regisztráltak megkapják az online forduló feladatát, amely egy fiktív kormányzati fejlesztési program keretében megvalósuló, a hulladékgazdálkodáshoz köthető pályázathoz kapcsolódik.

A pályázatkiírók két kategóriában várnak megoldási javaslatokat:

  1. Budapest vagy vármegyeszékhelyek és vonzáskörzeteik
  2. 5000 főnél kisebb lélekszámú települések   

A feladat egy kategória kiválasztása és az arra történő megoldási terv kidolgozása a megadott szempontok és értékelési kritériumok figyelembevételével. A feladatban az alábbi szempontok közül minél többet és minél nagyobb mértékben érvényre kell juttatni: megvalósíthatóság, hozzáférhetőség, költséghatékonyság, időhatékonyság, a hulladékteher csökkentése, környezetbarát működés, energiafüggetlenség növelése, élhetőség és minőség.

Az online forduló érvényességéhez a csapatnak fel kell töltenie a (back-up slideok nélkül) maximum 15 diából álló prezentációját PDF formátumban a verseny honlapjára a választott kategória feltüntetése mellett.

Határidő: 2024. március 24.

Az online forduló eredményeinek kihirdetése után a döntőbe jutott a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, a Neumann Technológiai Platform és az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. jóvoltából csapatra szabott mentorálásban részesülnek.

II.    Döntő

A 2024. április 12-i döntő három részből áll: a szakmai workshop után a csapatok véglegesítik tervüket és prezentálják azt a zsűrinek. Fontos kiemelni, hogy az online forduló során szerzett pontok már nem számítanak bele az értékelésbe. Részletesebb leírás a döntő menetéről az online fordulót sikeresen abszolváló, a döntőbe behívásra kerülő csapatoknak kiküldésre kerül.

A pályázatok, illetve az élő fordulók értékelését szakmai zsűri és a támogató szervezetek delegáltjai végzik. A változás jogát fenntartjuk.