Az a megtiszteltetés érte Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár urat, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumot képviselve tartson előadást a Budapesti Corvinus Egyetemen, az „Export and corporate finance in practice” (Export és vállalati finanszírozás a gyakorlatban) tantárgy keretében mesterszakos nemzetközi gazdálkodás és közgazdaságtani elemző szakirányos hallgatóknak, 2024. február 22-én.

Előadásának címe „Foreign invesment and export aspirations of hungarian technology companies” (A magyar technológiai vállalatok külföldi befektetései és exporttörekvései) volt, amelyben elsősorban a Nemzetgazdasági Minisztérium működését, tevékenységét és misszióját mutatta be a diákoknak. Továbbá, beszámolt a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. égisze alatt működő Technológiai Koalíciók tevékenységéről is (MI, 5G, Drón, Blockchain), külön kiemelve a Mesterséges Intelligencia Stratégiát.

Helyettes államtitkár úr társelőadóként felkérte Zarándy Pált, a digitális gazdaság egyik vezető vállalatának, a 4IG cégcsoportnak a stratégiai igazgatóját, hogy bemutassa a vállalatot, a cég fejlődéstörténetét, valamint az előttük álló lehetőségeket és kihívásokat.

A 4IG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió távközlési- és informatikai piacának meghatározó szereplője, egyben a Magyarországi 5G Koalíció tagja. Piacvezető IT rendszerintegrátor pozícióját innovatív szemléletének, expanziós stratégiájának, valamint határokon átívelő szakember- és tudásbázisának köszönheti.

Zarándy Pál mobilkommunikációs iparágra specializálódott szakember, akinek munkatapasztalata két évtizedes múltra tekint vissza.  Az előadás során kifejtette, hogy az 5G átírta az eddigi felhasználási szokásokat, ezzel kihívások elé állítva a cégeket, amelyben nagy segítségnek számít az állammal kialakított partneri kapcsolat. Továbbá, említést tett a 4IG jövőbeli célkitűzéseiről, köztük a környező országokba való terjeszkedésben elért sikerekről. Példaként pedig megemlítette a 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt közös megállapodását, az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról. A közös beruházás mérföldkőnek számít a két ország közötti együttműködésben, valamint növelheti hazánk versenyképességét a nemzetközi piacokon.

Az előadást nagy érdeklődés övezte, amelyet követően a hallgatók feltehették kérdéseiket.

Kategóriák: 5G