Az 5G, sőt, az 5G+ és a vélhetően a néhány éven belül megjelenő 6G technológia számos új üzleti lehetőséget nyit meg a startupok és kisvállalkozások számára, amelyek kihasználása azért fontos, hogy versenyelőnyhöz juthassanak. Ezeket a technológiák nyújtotta előnyöket számos módon kiaknázhatják ágazattól és céges profiltól függően. A következőkben röviden számot adunk az 5G(+) jövőbeni hasznosítási lehetőségeiről a KKV-k számára.

Az 5G(+) technológiákhoz szorosan kapcsolódik a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) kifejezés, vagyis az elgondolás, miszerint az 5G nyújtotta nagyobb sávszélességgel és alacsony késleltetéssel különböző informatikai eszközök egyszerre, valós időben kapcsolódhatnak az internethez, ezáltal könnyendén kommunikálhatnak egymással vagy más rendszerekkel anélkül, hogy ehhez közvetlen emberi beavatkozásra lenne szükség. Ez lehetővé teszi az intelligens megoldások kialakítását, amelyek hatékonyabbá és termelékenyebbé teszik az üzleti folyamatokat. Az eszközök közötti kommunikáció és adatelemzés következtében pedig azok önállóan vagy emberi beavatkozással intelligens döntéseket hozhatnak.

Mit jelent ez majd a gyakorlatban?

A startupok és KKV-k fejleszthetnek IoT alkalmazásokat (az IoT kifejezés arra utal, hogy olyan eszközöket „okosítunk fel”, amelyek eredetileg nem kommunikációs céllal készültek). Ez azt jelenti, hogy olyan eszközök, mint például a tévé, a telefon vagy az óra, már „okosnak” tekintünk. Most pedig olyan eszközök, mint a termosztát, a mosógép és az autó is követik ezt a példát, pedig ezeknek hagyományosan más, jól meghatározott feladataik vannak, amik a kommunikáción túlmutatnak.

Az egészségügyben ilyenek lehetnek az okos egészségügyi monitorok és diagnosztikai eszközök, amelyekkel akár orvos nélkül információt kaphatunk az állapotunkról. A gyáripar esetén például az okos gyárak és a termelési folyamatok automatizálása kerülhet szóba. Ezek mellett a városi infrastruktúrában okos városok kialakulásához vezethetnek, így például segítségükkel optimalizálhatóvá válnak a közlekedési rendszerek. Az agrárium területén precíziós mezőgazdasági megoldások válnak majd elérhetővé egyre szélesebb körben – így többek között a növényvédelem is soha nem látott léptékben fejlődhet, valamint a logisztikában is kiemelkedő segítséget nyújthatnak – például a traktorok és más mezőgazdasági gépek okos szenzorokkal és GPS-rendszerrel lehetnek felszerelhetők, amelyekkel a mezőgazdasági gépjárművek önvezetővé válhatnak és a flotta hatékonyabban menedzselhető lesz.

Az 5G segítségével a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) alkalmazások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.  A startupok és kisvállalkozások különféle területeken, például a játékiparban, az oktatásban, a turizmusban és a szórakoztatóiparban fejleszthetnek innovatív VR/AR alkalmazásokat és tartalmakat. Várhatóan hamarosan létrejönnek ún. virtuális tanulási környezetek is, amelyek segítségével a diákok bejárhatják az emberi test anatomiáját vagy éppen a világűrt legrejtettebb szegleteit.

A listát szinte vég nélkül folytathatnánk, de talán még érdemes kiemelni, hogy maga a reklám és a marketing is radikális változáson megy majd át az előrejelzések szerint – például a vevők, ügyfelek számára lehetőség nyílik majd interaktív plakátokkal megismerni a vállalkozások által eladni kívánt termékeket vagy szolgáltatásokat.

Összeségében elmondható, hogy az 5G-s (vagyis a 6 GHz-es) technológiák térhódítása eddig a történelem során soha nem látott lehetőségeket kínál a vállalkozásoknak az adatok gyűjtésére, elemzésére és az intelligens döntéshozatalra, valamint új üzleti modellek létrehozására.

Az automatizálással nemcsak az intelligens eszközök hódítanak majd teret, aminek következtében a munka világa nagyrészt átalakul, hanem várhatóan hozzájárul a távmunka terjedéséhez is. A közeljövőben olyan alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejleszthetnek, amelyekkel a digitális nomádság egyre elterjedtebb jelenséggé válik – vagyis a világ bármely pontjáról dolgozhatunk, ráadásul úgy, mintha fizikailag, 3D-ben is kollégáinkkal egy szobában ülnénk. Ezzel pedig minden bizonnyal bekövetkezik a globalizáció abszolút kiterjedése.

Ha érdekel a téma és koalíciós tagsággal is rendelkezel várunk szeretettel a Koalíciók Napján, ahol ehhez hasonló témák kerülnek megvitatásra! Részletek az alábbi linken: https://neum.hu/koaliciok-napja/

Gyere el Te is!