Fogyasztóvédelmi Albizottsági ülés a Parlamentben – A Mesterséges Intelligencia térhódítására figyelemmel a döntéshozók kiemelten foglalkoznak a szabályozás kérdéseivel

A mesterséges intelligencia (MI) fogyasztók számára nyújtott előnyei, valamint az MI-alapú rendszerek és szolgáltatások fogyasztóvédelmi kockázatai tárgyában tarott előadást az Országgyűlés Gazdasági Bizottság Fogyasztóvédelmi Albizottságának keddi ülésén Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke és dr. Vajda Viktor, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető-helyettese.

Az MI Koalíció elnöke kiemelte, hogy Magyarország Kormánya 2020-ban elfogadta az első, tíz évre szóló Mesterséges Intelligencia Stratégiát, ugyanakkor a technológiai és szabályozási környezet folyamatos változására figyelemmel szükséges a kétévenként esedékes szakmai felülvizsgálat. A Neumann Nkft., szakmai nevén a Neumann Technológiai Platform által 2018 óta működtetett MI Koalíció célja, hogy az MI-alapú fejlesztések széles körű elterjedésének és alkalmazásának köszönhetően jelentősen erősödjön a hazai vállalkozások versenyképessége. Az MI Koalíció ezzel összhangban szakpolitikai és gazdaságfejlesztési javaslatokat fogalmaz meg, életre hívta az MI Kihívást és az MI használatát támogató és serkentő tudáshálózatot működtet, amelyekkel – többek között – a hazai KKV-k versenyképességének megőrzését és fejlesztését szolgálják.

Dr. Vajda Viktor, a Neumann Nkft. ügyvezető-helyettese előadásában a mesterséges intelligenciáról szóló uniós rendeletre (AI Act) és az adatvezérelt digitális szektor fogyasztóvédelmi vonatkozásaikra fókuszált. Kiemelte, hogy az AI Act a mesterséges intelligenciára vonatkozó első jogi keretszabályozás az egész világon, amely a technológiai változásokhoz való alkalmazkodás érdekében kockázatalapú megközelítést alkalmaz, célja pedig az MI-alapú rendszerek emberközpontú és etikus működése, az átláthatóság és az alapvető jogok tiszteletben tartása. A tanácskozás kiterjedt a fogyasztói bizalom és a biztonság elősegítésének eszközeire, valamint a fogyasztók felé kommunikáló MI rendszerekkel szemben támasztható elvárásokra is.

A résztevők egyetértettek abban, hogy szükséges a folyamatos technológiai fejlődés naprakész nyomonkövetése, hogy az újonnan felmerülő kihívásokra a fogyasztók és a hazai KKV-k érdekeit egyaránt oltalmazó válaszok születhessenek. A parlamenti albizottság keddi ülésén a képviselők megköszönték a kapott tájékoztatást, és felkérték az előadókat a párbeszéd folytatására a mesterséges intelligencia témájában.

#NGM #NTP #MIKoalíció #AI #MIstratégia #Jakab Roland #Vajda Viktor

Categories: AI