Tíz állomásból álló országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat vette kezdetét aNemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt., valamint a Neumann János Nonprofit Kft. és a Mesterséges Intelligencia Koalíció közös szervezésében. A nyitórendezvény záróakkordjaként Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tartott előadást.

A vállalkozásfejlesztési konferenciasorozat megnyitó eseményére a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében került sor 2024. április 17-én, Debrecenben.

Nagy Márton, Magyarországnemzetgazdasági minisztere beszédében úgy fogalmazott: öt kiemelt fontosságú területre összpontosítva kell fellendíteni a gazdaságot.

Először is, a fogyasztás ösztönzésével, különös tekintettel a belföldi turizmus és a kiskereskedelem fellendítésére. Másodszor, a beruházások terén komoly ösztönző erőfeszítésekkel. Harmadszor, a munkaerőpiaci aktivitás növelésével, kiemelten figyelmet fordítva a magyar inaktív állomány aktiválására, beleértve a fiatalokat és az időseket is.

Negyedik pontként kiemelte, hogy fontosnak tartja a hitelezés helyreállítását, államilag támogatott hitelek és a piaci hitelek felvételét, ideértve az otthonfelújítási programot is. Prioritást élvez, hogy 2024-ben helyreállítsuk a vállalati hitelpiacot, hiszen az ötletek mögé pénz kell. Ez azonban csak akkor lehetséges, hogy ha az infláció mértéke alacsony, hiszen az inflációs rátához kötődő magas kamatlábak csökkenthetik a hitelfelvételi hajlandóságot.

Nagy Márton kifejtette, hogy ezekben a pontokban az ország gazdasága jól teljesít, ám fejlesztendő területként azonosította az exportra irányuló gazdasági tevékenységeinket. Az export visszaesése miatt kiemelten kell foglalkozni az elektromos autókra történő átállással, az átállásra ösztönző infrastruktúra kiépítésével és a töltőállomások számának szignifikáns növelésével, ezzel is elősegítve a 2035-re kitűzött elektromos autózásra való átállás európai uniós terveinek újragondolását és a stratégiai célok megvalósítását.

A nemzetgazdasági miniszter beszédében kitért arra is, hogy amennyiben a KKV-k definíciója uniós szinten változik, az komoly hatással lehet a támogatási rendszerekre és a támogatott hitelekre is. 2024-ben olyan programok támogatják a kis- és középvállalkozásokat, mint például a Széchenyi kártya vagy a Baross Gábor hitelprogram, amelyek már most is pozitív hatást gyakorolnak a gazdaságra.

Előadása végén összegezte, hogy 2024-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy hatékony intézkedéseivel új lendületet adjon a gazdaságnak és megteremtse a fenntartható növekedés alapjait.

A rendezvényen Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Papp László, Debrecen polgármestere is felszólalt. Miklóssy Ferenc kiemelte, hogy a 175 éves kamara továbbra is támogató szerepet kíván betölteni abban, hogy a kis-és középvállalkozások világa vonzó legyen a jövő vállalkozóinak. A termelékenység fokozása, a technológiai innovációk, a hazai export növelés és a humán tőke gondozása és fejlesztése a jövő gazdaságának fontos alappillérei.

Papp László szerint, a jövő modellezéséhez a jelen folyamatait kell elemezni. Fontos, hogy az erős gazdaság formálja egy sikeres város jövőképét, az iparpolitika kialakítása pedig kulcs szerepet játszik ebben.

A nyitórendezvény színes szakmai programjának elemeként a Neumann Technológiai Platform (NTP) képviseletében Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke az „MI szerepe a KKV hatékonyságnövelésében” címmel adott elő. Előadásából megtudhattuk, hogy a Mesterséges Intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázása nem költséges softwearek beszerzését, sokkal inkább elérhető és kézzelfogható eszközök használatát jelenti. Véleménye szerint a Mesterséges Intelligencia önmagában nem teremt értéket, az MI-t használó emberek viszont igen. Arra is kitért, hogy az eszköz használata alacsony költségek mellet hatalmas potenciált rejt, gyors megtérüléssel.

Dr. Vajda Viktor, az NTP ügyvezető-helyettese pedig izgalmas kerekasztal beszélgetést moderált a Hogyan alkalmazható egy kisvállalkozás életében az MI? címmel, melyben beszélgetőpartnereivel dr. Urbán Viktorral és Személyi Lászlóval a kisvállalkozások döntéshozóit érintő azon kérdéseket jártak körül, amelyek az MI-alapú rendszerek bevezetésének mérlegelése során felmerülnek. Szó esett többek között arról, hogy hogyan termelhetnek hasznot a technológia adta lehetőségek a vállalkozásoknak, hogyan kezelhetők az etikai aggályok az MI felhasználása során, valamint milyen iránymutatás rajzolódik ki az Európai Unió szintjén kialakítás alatt álló szabályozási környezetből.

A rendezvény tanúsága, hogy változó gazdasági helyzetre való reagáláshoz rugalmas és innovatív vállalkozói magatartásra van szükség. Ebben pedig a Mesterséges Intelligencia alkalmazása hatalmas lépéselőnyhöz juttathatja a gazdasági szereplőket.

Ha úgy érzi Önnek is ott a helye, a rendezvénysorozat további állomásairól és szakmai programjáról az alábbi linken tájékozódhat: https://velunkavallalkozasodert.hu/

Figyelmükbe ajánljuk továbbá a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. által nyújtott vállalkozásfejlesztési tanácsadás amely kifejezetten a cégek AI felkészültségét méri működési területek, és üzletágra lebontva az Európai Unió által meghatározott benchmark keretrendszer alapján. Az „AI Readiness Assessment” előregisztrációt az alábbi QR-kód segítségével végezheti el vagy a grafikára kattintva:

Galéria