Átadták a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat díjait 2024. március 26-án, az Országház Felsőházi Termében. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjban az Electrostatics Kft. részesült, az „InteGREATed protection – vezetőképes öltözetek új generációja” című innovációjáért.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjat Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára adta át, aki beszédében megköszönte az Innovációs Szövetség munkáját, ahogyan évről-évre részletesen összegyűjtik az innovatív vállalkozásokat, továbbá gratulált a díjat elnyerő vállalkozásnak, hangsúlyozva munkájuk kiemelkedő jelentőségét az ipar több szegmensében is.

 

Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) miniszterhelyettese, valamint parlamenti államtitkára beszédében kiemelte, hogy a pályázati kiírásra 57 vállalat jelentkezett, csaknem másfélszer annyi, mint tavaly. Az elismerést a jelentős újítást kidolgozó, Magyarországon bejegyzett vállalatok nyerhetik el, de az innovációk, bármilyen területről származzanak is, az egész világ számára fontosak.

 

A Magyar Innovációs Nagydíj és az Innovációs Díjak célja, hogy elismerésben részesítse a hazai innováció legkiemelkedőbb eredményeit, egyben teret és lehetőséget biztosítson a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontoknak is megfelelő, innovatív termékek és technológiák megismerésére, mind a gazdasági élet szereplői, mind a társadalom számára.

 

A Magyar Innovációs Alapítványhoz 2024. február 5-i határidőre beérkezett pályázatokat, a formai ellenőrzés után 2-3 zsűritag előzetesen értékelte, majd szakértők bevonásával részletesen tanulmányozták, előzetesen pontozták, valamint írásban értékelték a következő szempontok alapján:

  • Az elért árbevétel/nyereség;
  • A termék/szolgáltatás műszaki, gazdasági előnyei, innováció tartalma (eredetisége, újszerűsége)
  • A termék/szolgáltatás export piacképessége, társadalmi hasznossága, milyen egyéb gazdasági előnyökkel jár (pl. egészségtudatosság, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok)
  • A benyújtott dokumentáció kidolgozottsága, illetve a kért információk teljessége.

A 31 fős bírálóbizottság 2024. február 27-én, a bírálóbizottsági ülésen a formai és a tartalmi szempontokat is alaposan mérlegelve 55 pályázatot minősített 2023-ban megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, továbbá a legjobbnak bizonyult pályázatok közül választotta ki a Nagydíjra érdemes, illetve a kiemelt elismerésben részesülő pályázatokat.

 

A zsűri döntése alapján a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült, a DELIPID® Plus és TORVAZIN® Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.

 

A zsűri és az egyes innovációs díjakat felajánló intézmények képviselőinek véleményét figyelembe véve, további elismeréseket osztották ki:

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjban az Electrostatics Kft. részesült az „InteGREATed protection – vezetőképes öltözetek új generációja” című innovációért.
  • Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával kiírt 2023. évi Agrár Innovációs Díjban a ZILDA tejüzem – Makrom Kft. részesült az első A2 és laktózmentes A2 tejtermékek előállításáért és az elért tejipari és élelmiszeripai innovációért.
  • Az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával kiírt 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Respray Solutions Kft. részesült a világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért.
  • Az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával kiírt 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díjban a FUX Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. részesült a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték gyártásáért.
  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2023. évi Innovációs Dijában az Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült a Femtonics FocusPinner – 3D valós idejű képstabilizáció kifejlesztéséért.
  • A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) „Alapkutatástól a piacig” 2023. évi Innovációs Díjában a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. részesült a „CleanMill – ionsugaras mintapreparáló rendszer védőgázas munkakörnyezethez való illeszkedéssel” című innovációért.
  • A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2023. évi Startup Innovációs Dijában a Voovo Hungary Kft. részesült a Voovo – digitális tanulókártyák intelligencia alapú, szupergyors fejlesztéséért.

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben 3 innovációs teljesítményt is díjazott:

 

Fénytől védett asszisztált reprodukciós módszer „(Lightprotected assisted reproduction technique” [Light-Prot ART])

Megvalósítók:

PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (Pécs)

Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont (Pécs)

PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium (Pécs)

 

A Ganz 180.1-30 tpusú forgóváz kifejlesztése

Megvalósító: Ganz Motor Kft. (Budapest)

 

Hidrofilt energiahatékony ZLD és NZLD vízkezelő rendszerek

Megvalósító: Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. (Nagykanizsa)