A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Neumann Technológiai Platform (NTP) közös szervezésében valósult meg az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program kiválósági díjainak átadó ünnepsége, 2024 március 19-én. A rendezvényen Tóth Miklós, az NTP szakmai támogatásával működő Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) szakmai vezetője érdekes és informatív előadást tartott a „Mesterséges intelligencia használata az agráriumban” címmel.

Tóth Miklós előadásának bevezetőjében a hagyományos népi megfigyelésekről számolt be, mint például a termények vetési időpontjai, amelyek nagyon jól szolgálták az agráriumot az elmúlt néhány 100 évben. Azonban az információs forradalom kellős közepén, 2024-ben, amikor a mesterséges intelligencia forradalmát éljük a népi megfigyelések alternatívájaként megjelent az optimalizált technológia.

Előadásában kiemelt figyelmet fordított a mezőgazdaságot érintő kihívásokra, amelyről így nyilatkozott: a statisztikai adatok alapján látható, hogy az agrárágazat Magyarországon termelékenység szempontjából még mindig elmarad az európai átlagtól. Emellett hozzátette, hogy az elvándorlásból következő munkaerőhiány és a fiatalok alacsony aránya a szektorban további kihívást jelent, valamint a technológiai fejlődésre való hajlandóság és a szaktudás hiánya is komoly kérdéseket vet fel a mezőgazdaság szereplői számára.

A bemutatott példák és esettanulmányok rávilágítottak arra, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása jelentős előnyöket hordozhat magában az agrárium számára. A monitorozás, a tápanyag-utánpótlás optimalizálása, vagy a betegségek korai felismerése mind olyan területek, ahol a mesterséges intelligencia segíthet a hatékonyabb termelésben és a költségek csökkentésében. Tóth Miklós kiemelte azt is, hogy a mesterséges intelligencia (MI) használatával a vállalkozások akár 20-50 százalékkal javíthatják termelékenységüket, ezzel 50 százalékos többletjövedelmet is generálhatnak.

Végezetül az állami szektor és az ipar szereplői közötti együttműködés fontosságát, valamint a szaktudásra való folyamatos fejlesztés szükségességét hangsúlyozta. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a mesterséges intelligencia nem csupán egy új technológia, hanem egy eszköz a termelékenység és hatékonyság növelésére, amelynek megfelelő integrációja és oktatása elengedhetetlen az agráriumban.

 

Categories: AI