Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg a Neumann Technológiai Platform szervezésében immár második alkalommal megrendezett Koalíciók Napját, amely az innováció és a technológia terén is kiemelkedő szerepet játszó négy iparági koalíció éves találkozója. Az eseményt az Europa Event Centerben 2024. május 7-én rendezték meg, ahol a magyarországi 5G, Drón, MI és Blockchain Koalíciók tisztújítására is sor került.

Az ünnepélyes megnyitó keretében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára köszöntötte a vendégeket.

Nagy Márton a „Fegyvertény a versenyképességünk javításában: sikeres technológiai-váltás” című előadásában hangsúlyozta, hogy az MI-alapú technológiák alkalmazásához elengedhetetlen a megfelelő digitális infrastruktúra megléte, ehhez mérten az Nemzetgazdasági Minisztérium aktívan kíván részt venni a digitális átalakulás támogatásában. Kiemelte továbbá azt is, hogy a magyar digitális infrastruktúra fejlettsége kedvező alapokat biztosít a technológiai átalakuláshoz, melynek érdekében Magyarország Kormánya együttműködik a legnagyobb távközlési szolgáltatókkal (Telekom, 4IG, Yettel).

Miniszter úr beszédét Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős államtitkárának előadása követte. Beszédében kifejtette, hogy emberközpontú gondolkodás szükséges a technológiai fejlesztésekben, ami paradigmaváltást jelenthet a digitális átalakulásban. Emellett beszámolt a technológiai koalíciók stratégiáinak aktuális helyzetéről, melyben taglalta, hogy a Drón Stratégia hamarosan elfogadásra kerül, melynek megalapozott célja közé tartozik, hogy a drónalapú alkalmazások 289,7 milliárd forinttal hozzájárulhatnak Magyarország GDP-jéhez. Emellett örömmel számolt be arról is, hogy elkezdődött a Blokklánc, az 5G Beyond, valamint a MI 2.0 Stratégiák kidolgozása is.

Az egész napos szakmai konferencia házigazdája Szentgyörgyi Balázs volt, a Neumann Technológiai Platform ügyvezetője. Az esemény a hazai ökoszisztéma fejlesztését célzó kormányzati céllal összhangban valósult meg, mely kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy vállalatvezetők, akadémiai-, civil- és közszféra képviselői megosszák tapasztalataikat, kihívásaikat és eredményeiket. Lehetőség nyílt továbbá az ágazatok jövőjét érintő stratégiák egyeztetésére is.

Emellett a rendezvény részvevői izgalmas előadásokat hallhattak és B2B matchmakingen vehettek részt. A szakmai program keretében dr. Vajda Viktor, a Neumann Technológiai Platform ügyvezető-helyettes az Európai Unió Mesterséges Intelligencia (AI Act) szabályozását mutatta be. Tóth Miklós pedig „Kitekintés: Mi várható a közeljövőben az MI technológia területén?” címmel adott elő.

Az előadók teljes listája az alábbi linken érhető el.     

Categories: Uncategorized