184 évvel ezelőtt John William Draper angol tudósnak sikerült rögzíteni az első fennmaradt fotókat a Holdról 1840. március 26-án, ezzel megteremtve az asztrofotózás alapjait.

Jouis-Jacques-Mandé Daguerre francia vegyész, a fényképezés úttörője volt az, aki elsőként próbálta megörökíteni a Holdat 1839. január 2-án, azonban egy tűzeset következtében az egyetem laboratóriuma leégett, és a felvételek megsemmisültek. Így, a ma is meglevő legkorábbi dagerrotípiákat John William Draper angol tudós nevéhez kötjük.

A dagerrotíp eljárás alapjait Louis Daguerre és Joseph Nicéphore Niépce fejlesztettek ki 1827-ben. Ez a képrögzítési eljárás egy rendkívül fontos mérföldkő a fotográfia történetében, hiszen az első széles körben elterjedt módszer volt a képek rögzítésére, amely lehetővé tette a rendkívül részletes és éles felvételek készítését.

Daguerre több évnyi kísérletezés után találta meg a megoldást, amely lehetővé tette a képek rögzítését. A dagerrotípia előállításához először az ezüstözött rézlemezt kellett fényérzékennyé tenni. Ezután a lemezt exponálták, amelynek segítségével az eljárás időtartamát a kezdeti 1 óráról 10 percre, majd 30 másodpercre sikerült csökkenteni. Ezt követően a kép előhívására higanygőzös melegítést alkalmaztak. A kép rögzítését nátrium-tioszulfát oldattal végezték, így létrehozva az árnyalatokat a fényvisszaverődések változásával.

John William Draper Daguerre tanulmányaiból inspirálódva 1839-40 telén folytatott kísérleteket azzal a céllal, hogy a Holdról felvételeket készítsen. A kezdeti sikertelenségek ellenére 1840 tavaszán sikerült felvételeket rögzítenie a New York-i Egyetem obszervatóriumának tetején.

Draper nem használt kamerát, hanem egy távcsőre rögzített kereten stabilizálta a fényérzékeny lemezt. A fotó készítésekor 30 perces expozíciós idővel sikerült rögzítenie a növésben lévő Holdat, azonban a túlexponálás következtében a lemez egy része megfeketedett. Ezt követően újabb próbálkozásokat tett. Két lencse, és hosszabb megvilágítási idő segítségével pedig részletgazdagabb fotót sikerült megörökíteni, amelyen a Hold felszíne is kivehető volt. 

Forrás: https://fototortenet.blogspot.com/
Forrás: www.fototortenet.blogspot.com

A Drapernek köszönhető máig fennmaradt felvételt 1840 áprilisában hozták nyilvánosságra a Lyceum of Natural Historyban.