A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Neumann Technológiai Platform (NTP) közös szervezésében valósult meg az „Űriparfejlesztés és versenyképesség – finanszírozási és külpiaci körkép” című konferencia, 2024. március 6-án. Az eseményen az űripari szakkiállítások és a nemzetközi megjelenés fontosságáról, valamint azok projektfinanszírozási kérdéseiről tájékozódhattak az űripari szektor szereplői, jelenlegi és jövőbeni beszállítói.

Az eseményen nyitóbeszédet mondott Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, aki kiemelte, hogy a nemzetközi megjelenés által a magyar űripari vállalkozásoknak lehetősége nyílhat kibővíteni és erősíteni kapcsolataikat más országokkal, azok vállalataival, ezzel is hozzájárulva a nemzetközi technológiai tudástranszferhez. Hozzátette, hogy a piac 427 milliárd dollárról, több mint 1500 milliárd dollárra fog nőni 2040-re.

Továbbá, köszöntőt mondott dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, hogy az űripar egy olyan szakma, ahol kemény törvények, a fizika törvényei uralkodnak és nem lehet hibázni. Egy lehetősége van mindenkinek, ezért a felelősségünk óriási, hogy minden programot, amelyet Magyarország elindít, azt sikerre kell vinni.

Az eseményen tiszteletét tette, Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa is.

A konferencián felmérték a résztvevők igényeit a nemzetközi űripari szakkiállításokon történő részvétel iránt, amelyben három űripari esemény részleteit ismertették.

Elsőként a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodája által támogatott Vallon-Luxemburgi Űripari Roadshow-t mutatta be dr. Vajda Viktor a Neumann Technológiai Platform operatív ügyvezető-helyettese, amely 2024. április 17. és 19. között Belgiumban és Luxemburgban kerül megrendezésre.

A második bemutatott esemény a Milánóban 2024. október 14. és 18. között megrendezendő 75. International Astronautical Congress volt, amelynek idei vezérelve a „Felelős űrkutatás a fenntarthatóságért”, az űrtechnológia létfontosságú kérdéseit vizsgálja a jelenlegi társadalmi élet és a fenntartható jövő szempontjából.

A harmadik lehetőség a Németországban, Brémában 2024. november 19. és 21. között megrendezésre kerülő Space Tech Expo Europe, amely Európa legnagyobb űripari B2B rendezvénye, ahol a gyártási folyamatok során használt űrtechnológiák széles skálája kerül bemutatásra.

A szakmai program keretében projektfinanszírozási kerekasztal-beszélgetést folytatott, dr. Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője, Jónás László, a Design Terminal szakmai ügyvezetője. A kerekasztal-beszélgetés moderátora Szentgyörgyi Balázs, a Neumann Technológiai Platform ügyvezető igazgatója volt.

Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára űripari konzultációra hívta fel a résztvevők figyelmét, amelyben kiemelte, hogy a jelenlévők szakmai véleménye rendkívül értékes számunkra, és segíteni fogja a felelős minisztériumok munkáját a jövőbeli stratégiák kidolgozásában, valamint a szektor fejlesztésében. Ezáltal még hatékonyabban támogathatják az űripari vállalatokat és elősegíthetik az űrkutatás fejlődését.

Az eseményen több, mint 80 szervezet képviselője vett részt, ami mutatja a hazai vállalatok nyitottságát és ambícióját a nemzetközi megjelenések és partnerkapcsolatok kiépítése iránt.

Categories: Űripar