A Design Terminal által került megrendezésre a Space Cafe űripai esemény 2024. február 21-én, Budapesten, ahol a nemzetközi és a magyar űrkutatás, valamint az űripar került terítékre.

A rendezvényen részt vett Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára is, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország 2015 óta tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA). Rámutatott arra, hogy az európai űripar jelenleg mintegy 230 ezer embert foglalkoztat, és a piaci előrejelzések szerint ez a szám 2040-re elképesztő ütemben emelkedhet, akár több ezer milliárd dolláros mértékben.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy nemzetközi szervezet, amely 22 tagállammal rendelkezik. Fő feladata a tagállamok pénzügyi és szellemi erőforrásainak összehangolása, valamint olyan programok és tevékenységek megvalósítása, amelyek túlmutatnak egyetlen európai ország önálló képességein.

Az ESA felel az európai űrkutatási programok kialakításáért és végrehajtásáért, célja pedig a Föld, annak közvetlen környezete, a Naprendszer és a Világegyetem jobb megértése. Emellett műholdas technológiák és szolgáltatások fejlesztését támogatja, valamint segíti az európai űripart. Az ESA szoros kapcsolatban áll az Európán kívüli űripari szervezetekkel.

A Design Terminal Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége, jelen vannak 14 országban vállalkozásfejlesztési programjaikkal. A Space Terminal a Design Terminal űrrel kapcsolatos tevékenységeinek hivatalos központja és az ESA BIC Hungary otthona.

Az ESA és a Design Terminal közös célja az ESA BIC Hungary programon keresztül sikeres űripari startupok fejlesztése Küldetésüknek tekintik, hogy létrehozzanak és megerősítsenek egy űripari közösséget Magyarországon, amelynek megvalósítását a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja a Neumann Technológiai Platform szakmai segítségével.

Categories: Űripar