A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság idén 22. alkalommal szervezte meg az Adatvezérelt egészségügy és kiberbiztonság konferenciát 2024. április 25-én.

Az idei csúcstalálkozó a mesterséges intelligenciára (MI), az egészségügy informatikai és kiberbiztonsági kihívásaira összpontosított. Az egész napos rendezvény során a szakmai közönség négy szekcióban halhatott érdekes előadásokat az egészségügyi szektor aktuális trendjeit és kihívásait érintőleg.

Az esemény előadói között szerepelt Szentgyörgyi Balázs, a Neumann Technológiai Platform ügyvezetője, aki a versenyképességi stratégia egészségipari aspektusait mutatta be. Előadásában Magyarország Kormányának iparstratégiáját ismertette, és elmondta, hogy a stratégia kiemelt céljai a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatása, a hazai beszállítók fejlesztése, minél több nemzeti bajnok kinevelése, vagyis olyan magyar vállalkozások támogatása, amelyek magas növekedési potenciáljuknak köszönhetően exportképesek lehetnek. Nagyon fontos, hogy mindez környezettudatos szempontokat alapul véve valósuljon meg.

Továbbá kiemelte a vállalkozások edukációjának szükségességét is. A digitális gazdaságra történő átállás előnyeinek megértésével elérhetjük a Nemzetgazdasági Minisztérium 2030-ra kitűzött ambiciózus céljait, hogy a digitalizáció évtizede megvalósulhasson.

Az eseményen felszólalt dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára is. Beszédében az új Neumann János Program fontosságára hívta fel a figyelmet, melynek fő céljai, hogy elősegítse a gazdaság és a társadalom digitalizálást, melyben kiemelt szerepet kap a Mesterséges Intelligencia és a Big Data hálózatok használata és elemzése is. Továbbá kiemelt hangsúlyt fektet az egészségesebb Magyarország megteremtésére, amelyhez elengedhetetlen a biotechnológiai fejlesztések és a gyógyszerkutatás támogatása. Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország kitörési pontja lehet az adatvezérelt egészségügy kialakítása, valamint, hogy Magyarország Kormánya 93 milliárdos forrásból kívánja támogatni a vállalati innovációs programokat.

Vágújhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke videoköszöntőjében kiemelte, hogy az orvostudomány lehet a legnagyobb nyertese a gépi tanulás adta lehetőségeknek, hiszen az adatok illesztése és értelmezése a diagnosztikai eljárásokat is forradalmasítja.