59 évvel ezelőtt Alekszej Leonov, szovjet űrhajós volt az első ember a történelemben, aki 1965. március 18-án, a Voszhod–2 űrhajóból kilépve űrsétát hajtott végre.  Az űrséta során 12 percet töltött az űrben, amely azonban nem volt problémamentes. Ugyanis a Berkut típusú űrruha tervezésekor nem vették számításba, hogy a belső nyomás hatására felfújódó szkafander nem lesz képes visszajutni a zsilip nyíláson keresztül. Leonov kockázatos lépésre szánta el magát, az űrruhából elkezdte leengedni a levegőt, ami az életébe is kerülhetett volna, de szerencsére sikeresen visszajutott az űrhajóba.

Az űrsétával kapcsolatban így nyilatkozott:

„A Földről az égboltot és a csillagokat felhőtlen éjszakán ragyogónak látjuk. Ez a ragyogás azonban össze sem hasonlítható azzal, amely a kozmoszban tárul elénk. A csillagos égboltnak még a fekete színe is rendkívüli, olyan, mint a sűrűn felvitt tus, és a csillagok olyan ragyogóak, mintha belülről Volta-ívvel megvilágított kristályok lennének. A Napra egy pillanatra sem tudunk ránézni. Olyan vakító, mintha villamos ívhegesztés lángjába tekintenénk… Földünk azonban csodálatosan szép, különösképpen a tengerek, az óceánok, az erdők hatalmas táblái, a hegycsúcsok és fehér hósapkáik. Azt hiszem, az egész világmindenségben nincs szebb bolygó a Földnél!”

 

Tudnivalók az űrsétáról:

Az űrséta általában az űrállomáshoz vagy űrhajóhoz rögzítve történik, és a külső munka során az űrhajósokat a hozzájuk rögzített kötelek vagy speciális robotkarok mozgatják.

Az űrséták nagy része gondosan előkészített és megtervezett, ez idő alatt olyan feladatokat végeznek, mint a karbantartási munkák, tudományos kísérletek vagy más űrtechnológiai feladatok ellátása. Az űrhajósokat általában földi irányítóközpontok irányítják és felügyelik az űrséta során, hogy biztosítsák az űrhajósok biztonságát és a hatékony munkavégzést. Továbbá, az űrhajósok rendszeresen ellenőrzik egymást és a felszereléseket, valamint folyamatosan kommunikálnak a földi irányítóközponttal.