A blockchain elsöprő sebességgel robbant be a köztudatba, amikor a Bitcoin és más kriptovaluták értéke az egekbe szökött, és a hírek tele voltak blockchain alapú siker- és kudarc történetekkel. Az elsődleges érme kibocsátások (ICO-k) sorra döntöttek rekordokat, és világszerte emberek milliói kezdtek el érdeklődni a technológia iránt. Szinte minden tech konferencia fő témája a blockchain lett, és a médiában is folyamatosan reflektorfénybe került. A kezdeti lelkesedést követően azonban alább hagyott népszerűsége, ahogy a piac egyre inkább telítődött és a technológiát övező felhajtás csillapodott. Azonban azt bátran kijelenthetjük, hogy ez idő alatt nem csak az üzleti világ és az IT szakemberek szívébe lopta be magát, hanem a hétköznapi emberek tudatában is mély nyomott hagyott, hiszen a blockchain technológia olyan fogalmakat és lehetőségeket hozott be a köztudatba, mint a decentralizáció, az adatbiztonság és a digitális pénzügyi szabadság. A kérdés csupán annyi, hogy milyen forradalmi fejlesztéseket hozhat magával a pénzügyi világban és van-e jövője a technológiának?

A blockchain jól ismert decentralizált mivoltáról, pontosabban arról, hogy egy megosztott adatbázison keresztül, közvetítők nélkül tranzakciókat (blokkok) hajthassunk végre, amelyek kriptográfiával kapcsolódnak egymáshoz. Tartózkodhatunk a világ bármely pontján, a blockchain alapú kriptovaluták lehetővé teszik a gyors és olcsó pénzátutalást, különösen nemzetközi tranzakciók esetén. Éppen ezért nem véletlen, hogy egyre népszerűbb a vállalkozók és a hétköznapi felhasználók körében egyaránt. De vajon hogyan reagálnak erre a pénzintézetek?

A bankok kezdetben óvatosan viszonyultak a blockchain technológiához, mivel a decentralizált rendszerek fenyegetést jelenthetnek a hagyományos banki modellekre nézve. Napjainkra viszont a pézügyi intézetek is felismerték a blockchain technológia alkalmazásának előnyeit, különösen a költséghatékonyság és a folyamatok optimalizálása terén.

Ennek azonban számos egyéb oka is van, köztük az is, hogy a versenytársak és új piaci szereplők (pl. fintech startupok) előszeretettel használják a blockchain technológiát, ami arra ösztönzi a bankokat, hogy lépést tartsanak a piaci trendekkel. Ráadásul a pénzügyi szabályozók és kormányok is egyre inkább támogatják a blockchain használatát, ami szintén nyomást gyakorol rájuk.

Egy jó példa a bankrendszeren belül: A JPMorgan Chase például létrehozta a saját digitális valutáját, a JPM Coin-t, amelyet a bankközi tranzakciók gyorsítására és költségeinek csökkentésére használnak. A JPM Coin már most is több milliárd dollárnyi tranzakciót bonyolít le.

Habár a blockchain technológia alkalmazása a banki szektorban még kezdeti szakaszban van, már több FinTech (digitális pénzügyekkel foglalkozó) cég nyújt ilyen alapú szolgáltatásokat, elkerülve a hagyományos banki közvetítő rendszereket. Például a Ripple egy blockchain alapú elszámoló rendszert használ, ami a SWIFT hálózatot helyettesíti, és gyorsabb, olcsóbb külföldi tranzakciókat biztosít a vállalatoknak.

Ez a technológia és az új, nem banki szereplők megjelenése jelentős változásokat hozott az alternatív fizetési megoldások területén is. Különösen a feltörekvő piacokon, ahol a mobilhasználat elterjedése és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya miatt a mobiltelefon alapú fizetések és internetes pénzküldési megoldások gyorsan terjednek. Például Kenyában az M-Pesa mobilfizetési rendszer 17,6 millió felhasználóval rendelkezik, és 2016-ban 31 milliárd dollár értékben bonyolított le tranzakciókat.

Az ilyen alternatív fizetési megoldások olcsóbb és gyorsabb lehetőségeket kínálnak a hagyományos banki szolgáltatások mellett. A Világbank becslése szerint, a bankok által végzett nemzetközi fizetések átlagos költsége a küldött összeg 11,2%-a, míg az online szolgáltatók ugyanezt a szolgáltatást átlagosan 5,57%-os költséggel kínálják az ügyfeleknek.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a virtuális fizetőeszközök jelentőségéről eddig megoszlanak a vélemények, a piac és a szabályozás gyakran kétélű fegyverként tekint rá.

Bár ezek a megoldások sok előnyt kínálnak, kockázatok is felmerülnek, például az információbiztonság és a fogyasztói adatok védelme terén. A blockchain technológia és kriptovaluták megjelenése óta eltelt évek során a pénzügyi szektor jelentős átalakuláson ment keresztül. A blockchain technológia nem csupán egy múló trend; alapvetően változtatja meg, hogyan gondolkodunk a pénzügyi tranzakciókról és szolgáltatásokról, és egyre nagyobb hatással van mindennapi életünkre. A jövő kérdése, hogy milyen további innovációkat hoz még magával, és hogyan fogja formálni a globális pénzügyi rendszereket.