Először rendezték meg Magyarországon a nagyközönség számára az I. Hazai Űrkongresszus Konferenciát a Balatonfüred Kongresszusi Központban 2024. június 7-én. Az esemény főszervezője az ORION Űrnemzedék Alapítvány volt, megvalósulását a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Neumann Technológiai Platform is támogatta. Az eseményen a magyar űrkutatás színe-java is jelen volt.

A rendezvény elsőként kapcsolja össze az űripar tudományos- és üzleti szereplőit, mindezt egy bárki számára látogatható, gyerekprogramokat is kínáló esemény keretében.

A kezdeményezés missziója, hogy elősegítse az információ- és tudásmegosztást. Mélyebb betekintést adjon az űrkutatás fontosságába, és ösztönözze a fiatalokat a tudományos és műszaki pályák iránti érdeklődésre. A rendezvény emellett biztosította a networking lehetőségét is a magyar űrkutatás prominens szereplői számára.

Az esemény ünnepélyes megnyitóján Fenyőfalvi Anett, az ORION Űrnemzedék Alapítvány elnöke mellett az esemény fővédnöke Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, valamint Dr. Bóka István, Balatonfüred Város Polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.

Fábián Gergely államtitkár úr előadásában betekintést adott a hazai űripari szektort aktuális helyzetébe. Beszédében kiemelte, hogy a minisztérium fontos szerepet vállal a nemzetközi, elsősorban az Európai Űrügynökség – ESA projektekben való részvétel ösztönzésében, valamint a hazai űripari beszállítói hálózat versenyképességének növelésben. Kifejtette a magyar űrstratégia célkitűzéseit is, köztük a hazai űrszektor multiplikátor hatásának erősítését, az űrszolgáltatási szektor integrációs fejlesztését és a versenyképesség új technológiákon alapuló javítását.

Az egyedülálló szakmai programot tekintve, köreinkben köszönthettük Jim Christensent, a NASA magasrangú képviselőjét. Előadásából megismerhettük az ORION Űrnemzedék Alapítvány új oktatási anyagait, és a Giant Moon & Mars térképek nyilvános bemutatójára is ezen a konferencián került sor először.

A rendezvény keretében a nap folyamán az izgalmas előadások mellett a résztvevők megtekinthetik a kiállítók interaktív kitelepüléseit is. A Neumann Technológiai Platform standjánál információt kaphatnak többek között a technológiai koalíciók (5G, MI, Blockchain és drón) működéséről és szakmai munkásságáról, a jelenlegi hazai iparstratégiai és űripari fejlesztések irányába tett törekvésekről.

A Neumann Technológiai Platform képviseletében Szentgyörgyi Balázs ügyvezető és Dr. Vajda Viktor ügyvezető-helyettes is részt vett az eseményen.

A nap hátralévő részében a rendhagyó konferencia számos egyéb programmal is várja az érdeklődök táborát, megcsodálhatjuk az egyedülálló holdkőzet gyűjteményeket, kolonizációs növényeket. Csillagászati kiállításon és gyerekrajzversenyen vehetünk részt, ráadásul a szuperszonikus rakéták világába is betekintést nyerhettünk. Sőt mi több, találkozhattunk a HUNOR Magyar Űrhajós Program kiválasztott új kutató űrhajósával és tartalékosával!

Az esemény méltó megkoronázásaként pedig Farkas Bertalannal közösen tehetünk sétát az első magyar űrhajósunk és Valerij Kubaszov által állított emlékfához a Tagore-sétányon.