Az év egyik legjelentősebb informatikai és társadalmi eseménye, az Infoparlament tizennegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődőknek. Az idei év központi témája a „Mesterséges Intelligencia és kibervédelem a versenyképesség szolgálatában” volt. A nagyszabású rendezvénynek ezúttal a magyar Országház és a Bálna Budapest adott otthont 2024. június 6-án.

Napjainkban az egyre bizonytalanabbnak tűnő világpolitikai és világgazdasági helyzetben az erőterek megváltoznak, új szövetségi rendszerek alakulnak ki. Soha nem látott mértékben lehetünk szemtanúi a fennmaradást vagy a versenyképesség megtartását célzó intézkedéseknek. Ezen törekvéseket pedig egyre nagyobb mértékben szolgálják ki a technológia új vívmányai, köztük a rohamos léptekben fejlődő mesterséges intelligencia.

Az MI mára valódi gazdaságformáló erővel bír a nagy cégek és intézmények életében. Meghatározó szerepet tölt be valamennyi gazdasági és társadalmi folyamatban. Ennek köszönhető, hogy a szervezők idén az MI-t állították a fókuszba, melyet a neves szakértők, döntéshozók és a digitális jövő alakítói előremutató párbeszédek és izgalmas előadások formájában vettek górcső alá.

Az esemény házigazdája Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a Mesterséges Intelligencia a digitális transzformáció fő motorjává vált, használata a kis- és középvállalkozások életében ma még versenyelőny, holnap azonban már elkerülhetetlen szükséglet.

Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédében kiemelte, hogy az Európai Unió versenyképesség és a fejlettség tekintetében szoros korrelációt mutat. Magyarország jó helyzetben van, de fontos, hogy a vidéki területek fejlődjenek és élhető közeget kínáljanak az adott térségben.

Meghívott előadóként részt vett a rendezvényen Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. Előadásában kifejtette, hogy az idei soros elnökség prioritása, hogy először a szabályozás történjen meg, utána folytassuk a fejlesztéseket.

A színes szakmai program részeként az MI által vezérelt adatelemzés jelentősége, a dezinformáció és az információ-manipuláció kihívásai mellett nagy fókuszt kapott a kibervédelem. Megismerhettük az aktuális kiberbiztonsági fenyegetéseket és a hatékony védekezési stratégiákat. Testközelbe került az Európai Unió kiberbiztonsági szabályozása, a NIS2 irányelvnek való megfelelés és felkészülés kérdésköre. Izgalmas kitekintést kaphattunk az IoT eszközök, az MI és a kvantum-számítástechnika biztonsági kérdéséinek széles spektrumára.

Az esemény teljes programja és az előadók listája az alábbi linken érhető el: https://infoparlament.infoter.eu