On the occasion of the 120th anniversary of the birth of John von Neumann, the Neumann János Nonprofit Ltd. is organising a series of events in 2023 to honour the Hungarian scientific genius. The opening conference of the series of events commemorating the world-famous mathematician was held in the former high school of John von Neumann.

Szakmai konferencia keretében emlékeztek Neumann Jánosra, a XX. század legnagyobb hatású matematikus géniuszára és munkásságának máig ható örökségére 2023. március 21. napján a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében.

Az elismert tudós születésének 120. évfordulóját ünnepeljük idén. Az ünnepélyes programsorozat elindításával a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. célja a tudományos közösség bevonása mellett a fiatal korosztály megszólítása, a tehetséggondozás, a jövő Neumannjainak támogatása és a magyar polgárok számára Neumann János máig kiható és szerteágazó munkásságának megismertetése.

A magyar származású Neumann János a matematika, informatika, közgazdaságtan és fizika területein is meghatározó eredményeket ért el, új diszciplínákat hozott létre, többek között a Neumann-elvek megalkotásával a mai digitális számítógépek és okos eszközök létrehozását alapozta meg. Nem véletlen hívják ma őt a számítógép atyjának is.

Dr. Hankó Balázs Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára köszöntő beszédében üdvözölte a vendégeket és elmondta, hálás feladat számára olyan magyar géniuszról megemlékezni, akit az egész világon ismernek és elismernek. Államtitkár úr a huszadik század egyik lángelméjének nevezte Neumann Jánost, aki itt élt a századelő pezsgő Budapestjén, egy nagypolgári család elsőszülött fiaként.

A tehetséggondozáshoz kapcsolódva Dr. Hankó Balázs kiemelte Rácz László nagyhatású pedagógust, aki inspirálta többek között Neumann munkásságát is.

Üdvözölte a szakmai vendégeket és a Fasori Gimnázium diákjait a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára, Fábián Gergely, aki beszédében megidézte Neumann János barátját, Nobel-díjas biológusunk gondolatait. Szent-Györgyi Albert így nyilatkozott a világhírű matematikusról; ,,a legpompásabb emberi elme, amellyel valaha is találkoztam.”. Neumann János tudós géniuszként munkásságát tekintve államtitkár úr elismerte, hogy számos olyan tudományos eredmény, felfedezés köthető Neumann János nevéhez, amelyek ma 2023-ban, hatvanhat évvel halála után is kiindulópontnak számítanak.

A Neumann 2023 programsorozat kiemelt eseménye a Szegeden 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között második alkalommal Magyarországon megrendezésre kerülő 35. Nemzetközi Informatikai Olimpia (IOI 2023). Jobbágy László, az IOI nemzetközi bizottságának tagja elmondta, hogy az IOI az öt nemzetközi természettudományi olimpia egyike, ahol közel 100 országot képviselő középiskolásai vesznek részt, ami így a Neumann Jánosra emlékező ünnepségsorozat részévé válik, így erősítve a tudósunkra történő emlékezést.

Categories: Neumann 2023